Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Idén százezer orosz érkezhet

Vágólapra másolva!
Magyarország százezernél több orosz turistára számít az idén a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviseletének vezetője szerint. Az idei évben vízumkönnyítési megállapodást köthet Oroszorság és Magyarország.
Vágólapra másolva!

Ezzel Oroszország nem tartozik ugyan az évente több mint 38 millió turistát fogadó Magyarország első tíz küldőpiaca közé, hiszen nem versenyezhet sem a szomszéd Ausztriával, sem a fapados légijáratokat kihasználó más nyugat-európaiakkal, de az élbolyban van a látványos fejlődéssel kecsegtető turistaküldők között, Lengyelországgal és Romániával együtt - mondta Szegedi Andrea a távirati irodának.

Tavaly 91 ezer orosz kereste fel Magyarországot, ami 1,7 százalékkal kevesebb ugyan, mint tavalyelőtt, de 18,6 százalékkal többen időztek közülük gyógyszállókban, s ez jobbára egy-két hetes kúrákat jelent - jegyezte meg a képviseletvezető. Ennél fogva a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött orosz vendégéjszakák száma tíz százalékkal nőtt, amivel az orosz turisták a harmadik helyre jöttek fel a Magyarországon eltöltött átlagidő (3,7 nap) tekintetében (a dánok és az osztrákok mögött).

A gyógyüdülés mellett Magyarország a konferencialehetőségekkel, valamint Budapesttel és a Balatonnal igyekszik csábítani az orosz vendégeket - tette hozzá.

Szegedi az Interfax szerint azt mondta, hogy az idén vízumkönnyítési megállapodás várható Magyarország és Oroszország között. Mindamellett a moszkvai magyar nagykövetség közölte, hogy jelenleg nem folyik erről kétoldalú tárgyalás Budapest és Moszkva között. Az EU és Oroszország viszont április elején véglegesítette egy üzletemberek, tudósok és diákok utazásait könnyítő megállapodás szövegét, amelyet a május 25-én Szocsiban esedékes csúcs alkalmával írnak alá.

Ennek ez év végére várt hatályba lépése után az EU-tagállamok elvileg kétoldalú alapon is megállapodhatnának Oroszországgal további vízumkönnyítésekben, hacsak újabb tárgyalási felhatalmazást nem adnak az Európai Bizottságnak. Franco Frattini, a bizottság alelnöke azonban reményét fejezte ki, hogy az EU-tagok továbbra is egységben tárgyalnak Oroszországgal a távlati célként kitűzött vízummentesség irányába való haladás módozatairól.

A moszkvai EU-képviselet egyébként jelezte, hogy az EU Oroszországot is mentesíti a schengeni zónában elhatározott vízum-díjemelés alól a Szocsiban aláírandó megállapodásban. Az orosz média dicsérte (a schengeni tagjelölt) Magyarországot és Lengyelországot, amiért ellenezték a díjemelést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről