A turisták már kevésbé félnek a cunamitól

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint az ázsiai turizmus újra magára talált több mint egy évvel a pusztító szökőár után, ugyanakkor az óvatos turisták - főként téves információk miatt - továbbra is elkerülik az ázsiai nyaralóhelyeket.
Vágólapra másolva!

Az Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, mintegy 5600 ember megkérdezésével készített felmérés kimutatta, a válaszadók 43 fontolgatja, hogy Ázsiába utazik nyaralni, ami közel 10 százalékos növekedés a tavalyi felmérés adataihoz képest.

A jó hír, hogy az emberek újra igénylik az ázsiai országok felkeresését - mondta a kutatást végző cég szóvivője. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy a megkérdezettek nagy százaléka téves információkkal rendelkezik a térségről, melyek a biztonságos és kevésbé biztonságos helyek, hol lehet biztonságosan utazni és milyen országokat nem érdemes felkeresni.

Megkérdezettek egyötöde nem tudta pontosan megnevezni, hogy mely országokban jelent komoly veszélyt a terrorizmus, de igen tévesek az információk a madárinfluenzával kapcsolatban is.

A kérdésekre választ adók 18 százaléka gondolta úgy, hogy a 2004 decemberi szökőár Kína, Hong Kong, Korea, Japán, a Fülöp-szigetek, valamint Szingapúr partjait érintette, pedig épp ezekben az országokban nem volt érezhető a cunami hatása.

Ugyancsak tévesen a válaszadók nagy többsége - 78 százalék - tudta úgy, hogy Thaiföldet komolyan érintette a cunami, pedig mindössze néhány kilométernyi partszakaszt tarolt le valójában a halálos hullám. Thaiföldön 5400 ember esett áldozatául a szökőárnak, mindannyian az Andamán-tenger partszakaszain. Ázsia szerte közel 300 000 ember halt meg vagy tűnt el a katasztrófában.

A szóvivő kiemelte, hogy az ázsiai turizmusban dolgozó szakemberek legfontosabb feladata most épp az, hogy hiteles és pontos információkkal lássák el az utazóközönséget.