Bővülő nyári kínálat a fapadosoknál

Vágólapra másolva!
Az idei turisztikai főszezonra a tavalyinál is több városba indítanak új járatokat a Budapestről induló fapados légitársaságok, sőt új cégek is jelennek meg a piacon a tavasz folyamán, igaz, a gépek kisebb kapacitással üzemelnek majd. Az idei szezon sláger-desztinációja a Balkán és a görög-szigetvilág lehet.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál bővebb választék áll rendelkezésére azoknak, akik idei nyaralásukat vagy akár csak néhány európai hosszú hétvégét valamelyik fapados légitársaság járatával szeretnék lebonyolítani. A már meglévő desztinációk mellett új városok jelennek meg a kínálatban, sőt új légitársaságok is megpróbálnak betörni a magyar piacra.

A két legismertebb Magyarországról repülő diszkont légitársaság, a Sky Europe és a Wizz Air egyaránt jelentősen bővíti útvonalainak számát. A SkyEurope Burgasz, Bologna és Thesszaloniki mellett új menetrend szerinti járatot indít Nápolyba. A cég emellett idén is működteti a tavaly nagy sikerűnek bizonyult horvátországi járatait.

A rivális Wizz Air is fokozottan figyel a balkáni régióra, de a cégnél az igazi újdonságnak a görög szigetekre közlekedő járatok beindítása számít. A társaság Rodosz, Korfu, Heraklion és Mallorca mellett a katalán Gironába indított új járatot. A Wizz Air ezek mellett fokozott figyelmet fordít Dél-Lengyelországra és a balti államokra is. Litvániában például azért választotta célállomásul Kaunas városát, mert az SAS csoporthoz tartozó rivális, az AirBaltic Vilniusból működtet járatot április elejétől, heti kétszeri alkalommal Budapestre.

A Budapestről szintén repülő EasyJet, a második legnagyobb európai diszkont légitársaság szintén növeli célállomásai számát, igaz, a Budapestről közvetlenül elérhető városok száma egyelőre nem változott, viszont a társaság gépeivel olyan helyekre is eljuthatunk Londonon keresztül, mint Isztambul vagy a marokkói Marakesh.

A fapados légitársaságok közül Budapesten elsőként megjelenő Germanwings német cég jelenleg két németországi városba, Kölnbe és Stuttgartba közlekedik. A társaság a nyári időszakban bővíti járatainak számát, és várhatóan 2007 nyarától Hamburgba is repül majd Budapestről, és az is elképzelhető, hogy ugyancsak jövőre szezonális jelleggel a sármelléki repülőteret is igénybe veszi majd.

A sármelléki légikikötő első számú sztárja a legnagyobb európai légitársaság, a tavaly 35 millió utast kiszolgáló ír Ryanair májusban indítja a Balaton és London Stansted közlekedő menetrend szerinti járatát. A társaság vezére, Michael O'Leary kedden egy varsói repülési konferencián közölte, hogy cége a közeljövőben két-három új magyarországi járatot jelent majd be. Információink szerint könnyen lehet, hogy Debrecen lesz a Ryanair következő magyarországi célállomása, ahová egyébként már Budapestről is eljuthatunk menetrend szerinti járattal és ahonnan a nyári időszakban rendszeresen indulnak charterjáratok is a különböző földközi-tengeri üdülőhelyekre.

Új diszkont légitársaságok is felvették célállomásaik közé Budapestet. A már említett AirBaltic Vilniusból, a Blu1 pedig Budapest-Helsinki járatot indít május 1-jétől. A dán Sterling légitársaság Helsinkibe és Stockholmba repül a magyar fővárosból. Várhatóan három charter légi járat is megjelenik Ferihegyen, amelyek közül az Atlantic Airlines a Lego gyár dániai központjába, Billundba repül, a Sunexpress a törökországi Antalyába indít charter járatot, míg a Condor légitársaság a Budapest-München útvonalon üzemeltet charterforgalmat.