Az inka birodalom nyomában

Vágólapra másolva!
A legendás és lenyűgöző Machu Picchu romvárost látva a látogató megértheti, hogy az inkák, miért hitték azt: isteneik az Andok égbetörő csúcsai között élnek. Peru legfőbb látványossága továbbra is Dél-Amerika legnépszerűbb desztinációja és a világ hét új csodájának egyik jelöltje.
Vágólapra másolva!

A Machu Picchu minden bizonnyal a legnagyobb és legfontosabb dél-amerikai romváros, amelyet a spanyol hódítások óta felfedeztek - mondta egykor Hiram Bingham, aki elsőként kapaszkodott fel a hatalmas gránitból épült városba 1911-ben. Az utókor igazolta a felfedezőt, hiszen manapság minden évben közel 500 ezer turista látogat el Peru távoli szegletébe, hogy megcsodálja a 15. századi város maradványait.

A világ talán leghíresebb romvárosa Cuzcóból vonattal közelíthető meg a legkényelmesebben. A végállomásig, Aquas Calientes városkáig tartó mintegy négyórás utat három különböző vonattal tehetjük meg. A Backpacker nevűre 68 dollárba kerül egy oda-vissza út és ahogy neve is mutatja, meglehetősen fapados utazásban lehet része annak, aki erre vált jegyet. A Vistadome-járatra már 105 dollárba kerül egy menettérti jegy. A két vonat között annyi a különbség, hogy az utóbbin több és nagyobb ablak található, jobb kilátást biztosítva az utasoknak. A legdrágább verzió a Hiram-járat, amelyre már elég borsos összegű, 495 dolláros jegy váltható. Ezen a vonaton délutáni tea, négyfogásos étkezés és zenés műsor is jár a vendégeknek. Fontos tudni, hogy - amennyiben egyénileg utazunk - a vonatjegyeket elővételben lehet csak lefoglalni.

Ha nem turistacsoporttal érkezünk, érdemes egy éjszakát eltölteni Aquas Calientes-ben, így több időnk jut a romok felfedezésére. A Machu Picchu környéke a túrázók számára is ideális hely. Számtalan túraútvonal vezet a környéken, de közülük is a legnépszerűbb a híres Inka-ösvény, amely az egykori Inka birodalom egyik fontos kereskedelmi útvonala volt egykor. Az ösvényen az utóbbi években olyan nagy volt a forgalom, hogy a peui hatóságok korlátozták a turisták számát: naponta legfeljebb 500 embert engednek az ösvényre, és ők is kizárólag szakavatott vezetővel indulhatnak útnak. Egy négynapos trekkingtúra ára 295 dollárnál kezdődik, amelyben a belépők és az ellátás mellett a kempingfelszerelések (a hátizsák és a hálózsák kivételével) és a hordárok díja is benn foglaltatik.

A Machu Picchu felfedezésére és a környező túraútvonalak bejárására a legkedvezőbb időszak a májustól szeptemberig tartó száraz évszak, bár ekkor azzal is számolni kell, hogy a környék megtelik turistákkal. Az esős évszakban értelemszerűen sokkal kisebb a forgalom, de ha ekkor vállalkozunk az útra, könnyen azt kockáztatjuk, hogy az esőzések miatt Aquas Calientes-ben rekedünk. Nem ritkák a földcsuszamlások, sárlavinák sem, amelyek akár napokig is eltorlaszolhatják a vasútvonalat.

A kisvárosból reggel fél 6-kor indul az első busz a romváros 15 percre lévő bejáratához. Ha valaki sajnálja a 6 dolláros egyirányú jegyet, gyalogosan is eljuthat a bejáratig. A kőlépcsőkön mintegy egy órás útra kell számítanunk. A hatalmas sorállás elkerülése érdekében érdemes már Cuzcoban, vagy Aquas Calientes-ben jegyet váltanunk a romokhoz. A bejárattól egy gyalogút vezet addig a pontig, ahonnan talán a legszebb - fotókról és képeslapokról ismert - kilátás nyílik a Machu Picchura. Ismertető feliratok jelölik a legfontosabb építményeket, de talán egy kicsivel több információt is szívesen vennének a turisták. A bejáratnál idegenvezetők ajánlják szolgálataikat: egy 20 perces vezetett túráért 15-20 dollárt kérnek, de sokkal több információt nem nyújtanak ezért, mint ami az útikönyvekből megtudható.

Egyedül vagy csoportosan, négy napig, vagy csak néhány óra erejéig mindenképp érdemes ellátogatni a világ e fantasztikus építészeti csodájához. Ha Dél-Amerikában járunk, ne hagyjuk ki!