Ha igazán olcsó hajóutat akarsz

Vágólapra másolva!
Az évszakok és az utazási szezonok váltakozásával a nagy hajóutak elsődleges célpontjai is változnak, különösen tavasszal és ősszel, amikor a hajózási társaságok új útvonalakat indítanak, a hidegre, vagy melegre forduló időjárás miatt. Ilyenkor a nagy személyszállító flottákat üzemeltető cégek az egyik báziskikötőből a másikba csoportosítják hajóikat, azaz szaknyelven újrapozícionálják a flottát. Természetesen ilyenkor sem üresen közlekednek a hajók, így ezekre a minden évben egyszer sorra kerülő, az angol kifejezésből elnevezett "Repo utakra" különösen kedvezményes áron válthatók jegyek.
Vágólapra másolva!

Tavasszal a leggyakoribb ilyen átcsoportosítás a Karib-térségből Európába, vagy Alaszkába irányul, ősszel pedig fordítva. Egy Alaszkába irányuló repo-út rendszerint a karibi szigeteknél térség kezdődik, majd több szigeten rövid megállót tartva a hajó áthalad a Panama-csatornán, ezután néhány megálló következik a Mexikói Riviérán, végül pedig az Egyesült Államok nyugati partjai mentén fel északra, Alaszka állam fővárosába, Anchorage-ba érkezik a hajó. Néhány társaság ezen az útvonal kitérőt tesz és keresztül hajózik a Bering-tengeren, hogy néhány napra kikössön Petropavlovszk városában, Oroszországban.

A Transz Atlanti repo-útvonalak a Karib-térségből kiindulva Európába irányulnak és a hajók rövid megállókat tartanak Portugáliában, Spanyolországban és Marokkóban. Néhány társaság még ennél is speciálisabb útvonalon helyezi át hajóit a következő időszakban otthonukul szolgáló kikötőkbe. A Crystal Cruises társaság zászlóshajója, a Crystal Symphony például az európai nyári szezon végeztével New Yorkba indul és közben olyan helyeken áll meg rövid időre, mint Dánia, Tórshavn városa a Feröer-szigeteken, Reykjavík, vagy Nuuk városa Grönlandon. Az útvonalak egyedisége miatt sok turista kizárólag ezeket az ajánlatokat keresi.

A repo-útvonalak rendszerint hosszabb ideig tartanak a hagyományos hajóutaknál és igazán különleges kikötőket keresnek fel. Emellett, az utasok számára egyáltalán nem mellékes, hogy a cégek kedvezményes árakon kínálják a részvételt, ugyanis ezeken a szakaszokon sokkal kevesebb kerül a hajózás egy napi költsége, mint a szokásos útvonalakon. Ennek oka, hogy a repo-útvonalak nem illeszkednek szorosan a többi társaság szigorú menetrendjéhez, gondoljunk csak arra, hogy egy karibi sziget kikötőjét főszezonban több társaság hatalmas óceánjárója is egyszerre használja, és ezek érkezési és indulási időpontjait pontosan össze kell hangolni. A másik ok, hogy az átcsoportosító útvonalakat a mellékszezonokban veszik igénybe a társaságok, amikor eleve kevesebb turista utazik.