Tavaly Spanyolországot keresték fel legtöbben

Vágólapra másolva!
Az IPK International német kutatóintézet által a külföldi utazásokról készített "World Travel Monitor" előzetes eredményei szerint 2005-ben a külföldi utazások száma világszinten 5 százalékkal nőtt. A bővülés elsősorban a fapados légitársaságok okozták. Legnépszerűbbek a városlátogató túrák voltak, a leglátogatottabb országok pedig Spanyolország és Franciaország.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a növekedés motorja elsősorban a diszkont légitársaságok bővülő kapacitása és az ázsiai küldő piacok dinamikus fejlődése volt. Afrikában a kiutazások száma 10 százalékkal nőtt az elmúlt évben, Ázsiát 7 százalékos, Amerikát 6 százalékos emelkedés jellemezte.

Az európaiak 2005-ben 370 millió külföldi utazáson vettek részt, ami 4 százalékkal több külföldi utazást jelent az előző évhez képest. A külföldön eltöltött éjszakák száma elérte a 3,5 milliárdot , az utazásra fordított kiadások 330 milliárd eurót tettek ki, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg.

Az európai küldő piacok közül a legdinamikusabb növekedés Spanyolországot (+15 százalék), Oroszországot (14 százalék) és Lengyelországot (14 százalék) jellemezte. Jelentős mértékben bővült továbbá az ír, a norvég és a dán kiutazások száma, egyaránt 8 százalékkal, míg Franciaországból 7 százalékkal többen keltek útra, mint egy évvel korábban.

Az európai utazók körében népszerű turisztikai termékek közül a városlátogatások száma 20 százalékkal, a téli üdülések száma 12 százalékkal, a hegyvidéki utazások száma 8 százalékkal bővült. A volumenében legnagyobb részesedéssel rendelkező tengerparti utazásokat 3%-os növekedés jellemezte.

Az úti célok között Spanyolország és Franciaország állnak a dobogó első két helyén. Ezt követően a legtöbb utazás Németországba, Olaszországba, Ausztriába, Nagy-Britanniába és Törökországba irányult 2005-ben.