Nagyobb bevétel, kevesebb vendég a szállodákban

Vágólapra másolva!
Az év első három hónapjában a szállodákban 11 százalékkal nőtt a folyó áron számított bruttó szobaár-bevétel. A szobák bruttó átlagára 1100 forinttal 14 300 forintra emelkedett 2005 azonos időszakához képest, miközben a vendég-éjszakák száma 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szállodák átlagosan 46 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, az első három hónapban, akárcsak egy évvel korábban.

Az idei első két hónapban a folyó áron számított bruttó szobaár-bevétel 15 százalékkal, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly a januártól márciusig tartó időszakban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 200 forint volt, folyó áron 1300 forinttal több, mint 2004 azonos időszakában - derül ki a KSH közleményéből.

A bruttó szobaár 11 százalékos növekedésének oka a KSH közlése szerint az euró márciusban tapasztalt magas árfolyama volt. A szobaárbevétel legnagyobb mértékben, 73 százalékkal a balatoni háromcsillagos szállodák esetében nőtt, de a növekedés hónapról hónapra lassult.

A KSH mérése szerint az első három hónapban 55 százalékkal a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitása volt a legmagasabb, a legalacsonyabb, 32 százalékos kihasználtsággal a balatoni háromcsillagos, illetve az ország keleti felében található négy-ötcsillagos hotelek működtek.

A vendégéjszakák száma legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a budapesti ötcsillagos hotelekben csökkent, a legnagyobb, 11 százalékos növekedés a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodákban volt.