Húsvéti utazások Hévíztől Krakkóig

Vágólapra másolva!
Másfél héttel Húsvét előtt még mindig nem késtünk el, ha úgy tervezzük, hogy az ünnep idejére elutazunk valahová egy hosszú hétvégére. Összegyűjtöttünk néhány ötletet a választáshoz.
Vágólapra másolva!

A túlságosan hosszúra nyúlt tél után úgy tűnik végre beköszönt az igazi tavasz, épp itt az ideje, hogy néhány nap erejéig kipihenjük a téli fáradalmakat. Erre kitűnő alkalmat kínál a közelgő Húsvét, amikor akár egy hosszú hétvége erejéig is elszabadulhatunk. A belföldi ajánlatok mellett igyekeztünk olyan külföldi - elsősorban szomszédos országokba irányuló - néhány napos programokat összegyűjteni, amelyek kedvező áruknál fogva egy négytagú család számára is elérhetőek.

Az ajánlatok közé horvátországi programokat is választottunk, ugyanis április közepétől az Adria partján már kifejezetten kellemes meleg az idő, az árak pedig még jócskán előszezoniak. Nem maradhatott ki Erdély sem, ahová évről évre egyre többen látogatnak el Húsvétkor és ahol folyamatosan bővülő kínálattal várják a vendégeket a szállodák, falusi vendéglátóhelyek. Lássuk tehát a kínálatot a teljesség igénye nélkül!

Pusztaradvány (Pallavicini kastélyszálló)

A szálloda a Cserehát észak-keleti részén, a Mogyorós-patak karéjszerű völgyében meghúzódó Pusztaradvány központjában fekszik. A Pallavicini család klasszicista stílusú kastélya egy ősfás parkban áll, így ideális a zavartalan pihenésre, tiszta levegőre és háborítatlan levegőre vágyók számára. A szálloda szolgáltatásai a hétvégi pihenést, kikapcsolódást kereső vendégek mellett, vadászoknak, vállalati vagy családi rendezvények meghívottainak nyújtanak széles választékot.

A XIX. század hangulatát idéző kastélyszálló korhű berendezési tárgyak, köztük számos értékes másfél évszázados biedermeier eleveníti fel a fényes diplomáciai pályát befutott Pallavicini János őrgróf korát. A szálloda külön érdekessége, hogy a szobáiban és más közösségi helyiségekben nem tömegtermékek, hanem a tulajdonos által felújított 100-120 éves ipartörténeti és stílustörténeti érdekességű lámpatestek világítanak, így mintegy "lámpamúzeumként" is szolgál a kastély.

A szállodában és környékén az aktív pihenést kedvelők is megtalálhatják a számukra kedves szórakozást, ki lehet próbálni az íjászatot, van kerékpárkölcsönző, de a törökfürdőben is kipihenheti fáradalmaikat a vendégek.

Kényeztető hétvége Hévízen

Hévíz városa Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől 5,5 km-re fekszik. Kedvező földrajzi helyzete miatt könnyen megközelíthető. A gyógyító hatású hévízi termálvíz ma már messze földön híres és gyakorlatilag az év minden szakában vonzza a magyar és külföldi látogatókat. A szinte folyamatos telt ház miatt ezért nem árt időben szállást foglalnunk, bár nem ritkán "last minute" ajánlatokkal is találkozhatunk.

Hévíz környéke már az őskor óta folyamatosan lakott terület, az ókori rómaiak pedig már a tó gyógyító hatását is felismerték. A fürdőélet széles körű kialakulása a 18. század végére tehető, amikor is a környék birtokosa, Festetics György kialakította az első, deszka borítású fürdőbódékat a tó körül. Az 1800-as évek közepe felé a Festeticsek megszerezték a tó környéki földeket, parkosították és fásították a partmenti területeket, később pedig a vendégek elhelyezésére alkalmas épületeket és fürdőházakat, fürdőkabinokat építtettek.

A 20. század elején hatalmas változásokat élt át a tó és környéke. Átalakították a régi épületeket és újakat húztak fel mellettük, ekkor alakult ki a tófürdő jellegzetes kéttornyú főbejárata és megépült a Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda is. A két világháború között vált Hévíz az ország legjelentősebb gyógyfürdőjévé, a 20-as években kiépült a strandfürdő, a kétszintes strandépület és az üvegtetejű fürdőház is. Ebben az időszakban kezdődtek meg a településen a szállodaépítkezések.

A második világháború után a fürdő épülete szovjet hadikórház lett, a környező létesítményeket, panziókat, szállodákat természetesen államosították, a fürdőtelep épületeiben pedig létrehozták a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, ami ma a Szent András Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház. A tóra épített fürdőépület 1986-ban leégett, a megújult épületeket 1990-ben adták át.

Hévízen, a Hotel Kalmában 2, 4 illetve 6 ágyas apartmanok várják a gyógyulni, regenerálódni vágyó vendégeket. Az exkluzív 4 csillagos apartman szálloda Hévíz központjában, a sétálóutcában, a tótól mindössze 5 percre található. A szálloda a kikapcsolódás, a pihenés oázisa, saját gyógyászati részlegében reumatológus szakemberek felügyelete mellett igénybe vehetők a klasszikus hévízi gyógykezelések.