2050-re tömeges lehet az űrturizmus

Vágólapra másolva!
Egy angol utazási biztosító "World Travel 2050" című elemzése szerint 44 múlva nagy tömegek számára is reális lehetőséggé válik az űrturizmus. A maiaknál lényegesen alacsonyabb árakon.
Vágólapra másolva!

Bár a rövid ideig, néhány óráig tartó űrutazás már 2008-tól szélesebb közönség számára is elérhetővé és kifizethetővé válik, egy ilyen űrugrás ára még mindig borsosnak mondható, a maga 100-200 ezer dolláros árával. A valódi űrutazáshoz, amit például egy majdan elkészülő űrállomás fedélzetén élhetnek át a turisták azonban még sok évnek kell eltelnie.

Szakértők szerint erre legkorábban 2050 körül lehet számítani. A felmérés szerint addigra a britek egyharmada képes lesz kifizetni egy űrutazás költségét, de ennek ellenére várhatóan csak az igazán kalandvágyók vállalkoznak majd az útra.

A turonautáknak először is Oroszországba kell várhatóan utazniuk kiképzésre. Az elemzés szerint Oroszország megőrzi vezető pozícióját az űrturizmus területén, annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban már a közeljövőre tervezik az első, kifejezetten az űrturizmust kiszolgáló űrkikötő megépítését.

Egy egyhetes űrutazáshoz legalább kéthetes előkészületek kellenek majd, és az utazás végén is egy hétre kell számítani a regenerálódáshoz. A hosszű repülőutak után jelentkező "jet lag" betegséghez hasonló "space lag"-re kell majd számítani, ami fejfájással, levertséggel járhat.

Az űrutazásra gondolva nem szabad luxuskörülményekre gondolni. 2050-ben is várhatóan egyszerű körülmények között utazhatnak a turonauták, és a mai elődeikhez hasonlóan különböző tudományos feladatokhoz kell majd segédkezniük. A napi munka végeztével aztán kiélvezhetik az űrutazás adta élményeket, űrsétán vehetnek majd részt, megfigyelhetik az égitesteket, vagy kipróbálhatják, milyen is a foci a súlytalanság állapotában.

Az elemzés szerint a technika fejlődésével a jelenleginél jóval gyorsabban, mintegy 3 és fél óra alatt érhetik el a vendégek az űrszállodájukként szolgáló állomást.