Az amerikaiak csak vízummal mehetnének Prágába

Vágólapra másolva!
Megszigorítaná Cyril Svoboda cseh külügyminiszter a Csehországba való beutazást az amerikai, kanadai és ausztráliai turisták számára, mert az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália nem hajlandók eltörölni a cseh állampolgárokra vonatkozó egyoldalú vízumkényszert.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak, kanadaiak és ausztrálok évek óta vízummentesen utazhatnak Csehországba, ha 90 napnál rövidebb ideig tartózkodnak a közép-európai országban.

Polgárainkat megalázó procedúrának vetik alá az Egyesült Államok repülőterein. Ezért szeretném, ha mi is bevezetnénk egy ugyanilyen eljárást - mondta a cseh diplomácia vezetője egy vasárnapi tévévitában. Ez nem kötekedés, csak az egyensúly helyreállítása - fűzte hozzá újságírói közbevetésre válaszolva.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter elutasította minisztertársa megközelítését, amely szavai szerint szükségtelen ellenségeskedés, s nem szolgálja Csehország javát.

Csehországban hosszú ideje vitatéma az Egyesült Államokba való beutazáshoz szükséges vízum kérdése. Vladimír Zelezny független európai parlamenti képviselő - a cseh Nova TV volt vezérigazgatója - a júniusban esedékes csehországi parlamenti választásokat megelőző kampányának egyik témájává tette a vízummentesség kérdését.

Az amerikai hatóságok legfőképp azon feltétel teljesüléséhez kötik a cseh vízummentesség kimondását, hogy a benyújtott vízumkérelmek közül az elutasítottaké ne haladja meg a 3 százalékot. Ez az érték jelenleg 10 százalék körül mozog. Tavaly 35 ezren folyamodtak amerikai vízumért Csehországban.