Nagyratörő turisztikai tervek a szocialistáknál

Vágólapra másolva!
Az MSZP turisztikai programjával a következő négy évben 50-60 ezer új munkahely jöhet létre - mondta Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkár a távirati irodának. A tervek szerint fejlesztik a Balaton környékét és a Dunához, illetve a Tiszához köthető turisztikai szolgáltatásokat és infrastruktúrát, kiemelt figyelmet kapnak a gyógyfürdők és Budapest is.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta: az ágazaton belül kiemelt helyet kap a gyógy- és egészségturizmus, továbbá kiemelt turisztikai központtá kívánják fejleszteni Budapestet, a Balatont, a Duna és a Tisza környékét. Szavai szerint a szükséges forrásokat az európai uniós támogatások, az állami önrész, a magán tőke és az önkormányzati hozzájárulás biztosítja.

Annak érdekében, hogy bővüljön a gyógy- és egészségturisztikai kínálat és megvalósuljanak az ehhez kapcsolódó fejlesztések, Magyarországon 13 település gyógyhelyeit kiemelten kezelik, így például Zalakarost, Gyulát, Hajdúszoboszlót, Hévizet. Folytatják továbbá a már megkezdett műemléki gyógyfürdők felújítását. Példaként említette a fővárosban a Gellért, a Lukács, a Széchenyi és Rudas fürdőt, vidéken pedig az egri, a balfi, a székesfehérvári fürdőt. Bővítik a fürdőkre épülő egészségügyi szolgáltatásokat különös tekintettel a gyógyításra, a rehabilitációra és a rekreációra.

A program szerint új kikötők épülnének a Balatonon, rehabilitálják a vízpartot, a vízparti településeket. Pál Béla szavai szerint ide tartozik továbbá a belvízrendezés is. A szocialista párt célja, hogy hosszabb legyen az üdülési szezon, ennek érdekében az államtitkár elképzelhetőnek tart állami és önkormányzati kedvezményrendszereket, amelyekkel segítik a befektetéseket, és azt, hogy a szezonon túl is érdemes legyen nyitva tartani, továbbá segíti a szolgáltatások bővítését is.

A tervek között szerepel még a férőhely-bővítés, a kulturális turizmus, a bor és gasztronómia, a vízi, a lovas-, a kerékpáros-turizmus fejlesztése is, valamint szolgáltatói hátterének szélesítése is.

A fővárosi tervekről szólva az államtitkár elmondta: infrastruktúra-fejlesztéssel és városrész rehabilitációval növelni kívánják Budapest turisztikai vonzerejét. Ennek érdekében megépítik a Ferihegyi és a Békásmegyer-Szentendre közötti gyorsvasutat, az M0-ás autópályát a Duna-híddal és egy nagy befogadóképességű, 5 ezer fős kongresszusi központot. Tovább folytatják a Budai Vár felújítását és rekonstruálják a Moszkva teret.

A Dunát érintő fejlesztések közül Pál Béla kiemelte, hogy egy korszerű nemzetközi hajókikötőt létesítenek a Duna fővárosi szakaszán a folyó nemzetközi összekötő szerepének erősítése érdekében. Az MSZP turisztikai programja szerint fejlesztik a Dunához kapcsolódó ökoturizmust a Szigetközben, a Duna-kanyarban, a ráckevei és soroksári szakaszon, Baja és Gemenc térségében. A program szerint fejlesztik a Duna környéki nemzeti parkokat, valamint jacht és csónak kikötőket építenek a folyón.

A tiszai fejlesztések elsősorban a falusi, a lovas, a bor, a vízi és a kerékpáros turizmust érinti. Ennek érdekében itt a kereskedelmi szálláshelyek bővítése is tervben van. A program szerint a következő 4 évben 10 személyhajó- és 10 sportkikötőt adnak át a Tiszán.

A program ezeken kívül tartalmazza még a kastélyok turisztikai célú hasznosítása érdekében végrehajtandó fejlesztéseket, a Világörökségi helyszínek támogatását, a történelmi várak és történelmi településrészek felújítását, vidéki kongresszusi központok építését is.