Minden eddiginél jobb évet zárt a turizmus

Vágólapra másolva!
Magyarországon a turizmus 2005-ben rekord évet zárt, a vendégéjszakák száma meghaladta a 19,3 milliót, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele pedig elérte 214 milliárd forintot - közölte Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A miniszter utalt arra, hogy a turizmus kedvező alakulásában szerepet játszott az internetes foglalások elterjedése, és a fapados repülőjáratok bővülése is. Kolber István pozitív tendenciaként értékelte, hogy a külföldi és a belföldi vendégforgalom egyaránt bővült.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte, hogy a kereskedelmi szálláshelyek bevétele tavaly Magyarországon, folyóáron számolva 13 százalékkal nőtt. A hivatal közleménye szerint a külföldi vendégek a múlt évben 1 százalékkal, míg a belföldiek 4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el mint az azt megelőző évben.

A miniszter az eseményen elmondta: az ágazat teljesítményéhez a turizmusban végrehajtott jelentős fejlesztések és a minőségi szállodai kapacitásbővítések is hozzájárultak. A vendégéjszakák száma tavaly a 4-5 csillagos szállodákban emelkedett a legjobban, 13 százalékkal, ami mutatja, hogy a turisták egyre inkább a magasabb minőséget képviselő szolgáltatásokat keresik.

A miniszter kitért arra, hogy az országos területfejlesztési koncepcióban a turizmus, a Balaton, a Tisza és a Duna térségének fejlesztése kiemelten szerepel. A jelenlegi Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) turisztikai pályázatairól újabb döntések születnek, és ezzel további 25-30 fejlesztés indulhat meg.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy az 5 ezer férőhelyes budapesti kongresszusi központ kialakításához az Európai Unió támogatása is megszerezhető a 2007 és 2013 közötti időszakban.