Jótanácsok iszlám országba utazóknak

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban, hetekben a Mohamed-karikatúrák miatt kialakult helyzet talán a legbátrabb utazókat is eltántorítja attól, hogy mostanában keressék fel valamelyik iszlám országot. Az elmérgesedett viszálykodásnak remélhetőleg hamar vége és ismét útra kelhetnek a kalandvágyók, de a békesség kedvéért és a kölcsönös tisztelet jegyében nem árt egy-két dologra ügyelni, ha kelet felé visz az utunk.
Vágólapra másolva!

A néhány hete kirobbant karikatúra-botrány következtében világméretű tiltakozó akciók kezdődtek a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokban. A sokszor erőszakos megmozdulásoknak már halálos áldozati is vannak, a tüntetők által okozott anyagi kár pedig jelentős. A kialakult helyzetre reagálva a Külügyminisztérium is azt javasolja az ezen országokba utazó magyar állampolgároknak, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején és kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Az utazók viselkedésükkel és öltözködésükkel mindig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat - áll a tárca honlapján megjelentetett közleményben.

A héten a Külügyminisztérium szóvivője, Polgár Viktor egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárca véleménye szerint az említett demonstrációkban az egyes országokban működő magyar követségek épülete és az ott dolgozók testi épsége, valamint az érintett városokban élő magyarok élete nincs veszélyben.

Az iszlám országokba való turista célú utazás tehát ezekben a napokban nem javallott, de remélhetőleg ez az állapot hamarosan véget ér. Ez nemcsak a külföldieknek, de a fogadó országoknak is elemi érdeke, hiszen nem egy iszlám országban a turizmus kiemelt helyen áll a gazdaságban. Egy hosszantartó válság súlyos anyagi veszteségeket okozna a szálloda-, és utazási iroda-tulajdonosoknak és közvetetten az egyéb szolgáltató iparágban dolgozóknak is, valamint jelentős elbocsátások történhetnek az iparágban. Gondoljunk csak például Egyiptomra, vagy Dubaira, ahová turisták tízezrei utaznak évente, de meg lehet említeni Törökországot, Marokkót, Indonéziát is. Ezeket az országokat súlyosan érintene egy elhúzódó válság. Ehhez hasonló történt a 90-es évek végén, amikor a megszaporodott számú öngyilkos merényletek hatására drasztikusan visszaesett az Izraelbe irányuló turistaforgalom. Ez pedig azt is jelentette, hogy az izraeli határhoz közel eső egyiptomi búvárparadicsomok, Dahab és Sharm-es-Sheik komoly anyagi veszteséget szenvedtek el az elmaradó nyugati és izraeli turisták miatt.

Ha ennek ellenére mostanában tervezzük bejárni valamelyik iszlám ország látnivalóit, egy-két dologra nem árt odafigyelni! Először is indulás előtt keressük fel a célország budapesti nagykövetségét, ahol fontos és nélkülözhetetlen információkat szerezhetünk be az adott ország kultúrájáról, a helyi szokásokról, társadalmi viszonyokról. Ezek ismeretében és kellően felkészült állapotban jelentősen lecsökkenthetjük a kockázatot.