Tavaly huszonhatan haltak meg a Tátrában

Vágólapra másolva!
A 2005-ös év huszonhat áldozata közül tizenhárom cseh, kilenc szlovák, három lengyel, egy pedig magyar volt - erősítette meg a poprádi székhelyű hegyi mentőszolgálat (HZS) igazgatója. Az idei évtől pénzt kell fizetniük a könnyelműségük miatt bajba került hegymászóknak a mentésért.
Vágólapra másolva!

Jozef Janiga elmondta: a sok baleset rendszerint a vakmerőségnek, felelőtlenségnek és annak következménye, hogy a hegyi sportok és a turizmus kedvelői nem fogadják meg a hegyi mentők intelmeit, sokszor az elemi biztonsági rendelkezéseket is megszegik.

A cseh hegymászók és sízők soraiból vélhetően azért szednek oly sok áldozatot hegyek, mert úgy tűnik, a cseheket különösképpen vonzzák a veszélyes magaslatok, a szélsőséges terepek és helyzetek. Más nemzetiségű turisták a cseheknél általában óvatosabbak.

A HZS igazgatója emlékeztetett rá, hogy július elsején Szlovákiában hatályba lép az a módosított jogszabály, melynek értelmében a mentés technikai részéért fizetni kell. A hegyi mentők a július elsejéig hátra levő öt hónap során még az eddigi szabályzók szerint járnak el, ami azt jelenti, hogy a mentés költségeit csak azokon vasalják be, akik azért szorultak segítségre, mert valamilyen jogszabály, vagy a HZS utasításainak megszegése miatt érte őket baleset.

Jövőben azonban minden mentési műveletért, így a mentőhelikopter és a személyzet igénybevételéért fizetni kell, az ellátás, a gyógyítás és az ápolás költségeit viszont az egészségbiztosítók térítik. Külföldiek esetében természetesen szükség lesz az európai egészségbiztosítási kártyára.