A járvány ellenére turistarekord a kínai holdújév idején

Vágólapra másolva!
Az egyre aggasztóbb madárinfluenza ellenére sosem látott tömegek utaznak Ázsia különböző pontjaira a főszezonnak számító Kínai Holdújév idején, ami január 29-én kezdődik. Még a madárinfluenza által leginkább érintett Vietnámban is lényegesen nagyobb szállodai foglaltságot regisztráltak, mint a korábbi években - írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

A legtöbb turista karácsonykor, szilveszterkor és a kínai holdújév idején látogat a népszerű ázsiai országokba, ekkor a legmagasabbak az árak és ilyenkor a legnehezebb szállodai szobához jutni. Az eddigi adatok alapján a 2003-as SARS-járvánnyal ellentétben, - amikor a betegség a repülőjáratoknak köszönhetően terjed el a világban és mintegy 800 ember esett áldozatul - a madárinfluenza egyelőre nem tartja vissza a turistákat az utazástól. A másik fontos körülmény, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WTO) a madárinfluenzával kapcsolatban nem szólította fel a lakosságot, hogy csak indokolt esetben utazzanak az érintett országokba, mint ahogy tette azt a SARS-járvány idején.

A SARS valósággal megtizedelte a régió turisztikai iparát. A Dél-kelet Ázsiai Turisztikai Szövetség (PATA) adatai szerint a járvány évében 15 millióval kevesebb nemzetközi utas-megérkezést regisztráltak, és ez összesen 11 milliárd dolláros veszteséget okozott a térség államainak.

Helyi turisztikai szakemberek szerint a SARS-járvány egyetlen előnye, hogy a turisták sokkal felkészültebbek, tájékozottabbak lettek, az ázsiai országok turisztikai hatóságai pedig naprakész adatokkal látják el az érdeklődőket és cselekvési terveket is kidolgoztak hasonló esetekre.

Egyelőre nincs turisztikai hatása a járványnak

A madárinfluenza eddig 76 ember életét követelte Ázsiában és Törökországban, de az emberről emberre terjedő vírus szerencsére még nem jelent meg. A halálesetek többsége a fertőzött madarakkal való közvetlen érintkezések miatt történt meg. A szakemberek ugyanakkor továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy egy emberről emberre terjedő mutáció megjelenése világméretű járványt robbanthat ki.

Kína bejelentette, hogy újabb fertőzött madarakat találtak, Indonéziából a múlt hónapban két halálos áldozatról érkezett hír, Törökországban pedig nemrégiben erősítették meg, hogy 15 ember fertőződött meg a vírussal és két gyerek meg is halt a betegségben.

Ken Scott, a PATA kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Európai területeken megjelent madárinfluenza-esetek körül zajló médiahisztéria az előzetes aggodalmakkal ellentétben nem hatott ki az Ázsiába irányuló turistaforgalomra. Úgy tűnik, a turisták megértették, hogy a vírus elsősorban olyan emberekre jelent veszélyt, akik közvetlenül érintkeznek a szárnyasokkal, és a turisták 99 százaléka nagy valószínűséggel meg sem fordul ilyen helyeken - tette hozzá az igazgató.

A legfrissebb adatok tanúsága szerint a karácsonyi és szilveszteri időszak is kifejezetten kedvező volt az ázsiai turisztikai iparág szereplői számára és hasonlóan kedvező időszakot várnak a vasárnap kezdődő holdújév idejére is. A madárinfluenza miatt elsősorban kisebb üzleti megbeszéléseket és konferenciákat mondtak le Vietnamban és Hong Kongban.

Több utas, több légijárat, biztonságosabb éttermek

A légi iparág hasonlóan élénk időszakra számít a főszezonban, néhány légitársaság a megnövekedett forgalomra való tekintettel bővítette a járatainak számát, illetve új útvonalakat vezetett be. Idén indította újra bangkoki járatát a magyar nemzeti légitársaság is, amely heti három alkalommal közlekedik a thai fővárosba. A járat az eredeti tervek szerint márciusig közlekedik, de a foglaltsági adatok tükrében szóba kerülhet a hosszabbítás is.

A légitársaságok és a nagyobb hotelláncok is gyorsan reagáltak a madárinfluenza-veszélyre, vészforgatókönyveket állítottak fel és megelőző intézkedéseket foganatosítottak, például extra viszontbiztosítási megoldásokat ajánlva a vendégeknek és utasoknak. Az előkelőbb vietnami éttermek pedig eltávolították az étlapjukról a csirkehúsból, vagy egyéb szárnyasból készült ételeket, a hotelek élelmezési osztályain dolgozó munkásoknak pedig védőmaszkot utaltak ki. Hasonlóan tett az amerikai United Airlines légitársaság a járatain, a Shangri-La hotellánc egységeiben pedig a munkásoknak előírták, hogy ha a madárinfluenza tüneteihez hasonlókat észlelnek magukon, munkába menet előtt keressék fel az orvosukat, az étkezésekhez felszolgált tojásokat pedig egyenként minősítik, hogy fogyasztásra alkalmasak-e.