Nőtt a vendégéjszakák száma Budapesten

Vágólapra másolva!
Tavaly 7-8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a fővárosban 2004-hez képest - mondta Rusznák Imre, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai Bizottság elnöke kedden.
Vágólapra másolva!

Idén az első tizenegy hónapban 7,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva Budapesten. Várakozásai szerint 2006-ban a növekedés 3-4 százalék körül lesz.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján előre jelezhető, hogy az egész évet tekintve megdőlt a tavalyi 6 milliós vendégéjszaka szám, hiszen 2005-ben már novemberben túllépte a 6 milliót. A bizottság elnöke közölte: ez két év alatt 1,5 milliós növekedés. Európában nem sok olyan főváros van, ahol ilyen jelentős növekedés történt - jegyezte meg az elnök.

Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója közölte: a 2005-ös magas kategóriájú, négy-, ötcsillagos szállodák bevételi adatai arra engednek következtetni, hogy érdemes beruházni ebbe a szektorba. Mint mondta, jelentős kereslet mutatkozik a budapesti négy-, ötcsillagos szállodai szobák iránt.

A BTH adatai szerint a fővárosban január-novemberben 16,8 százalékkal nőttek a szállásdíj bevételek, és meghaladták az 59 milliárd forintot. Az ötcsillagos szállodáknál viszont a növekedés 20, a négycsillagosoknál 16,5 százalék volt, így 25,8 milliárd forint szállásdíj bevételhez jutottak az öt és 22,3 milliárd forinthoz a négycsillagos szállodák.