Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyekre 2005 januártól november végéig tartó időszakában 3,2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10,2 millió vendégéjszakát töltöttek el - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A KSH tájékoztatása szerint 2004 azonos időszakához képest az 5 százalékkal több vendég 2 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyeken 2004 január-novemberben a vendégek száma 3,2 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal csökkent 2003 első tizenegy hónapjához képest.

Tavaly az első tizenegy hónapban az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldi vendégéjszakák háromnegyedét. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok ugyanakkor 5 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A Magyarországra irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Nagy-Britanniából, Írországból, Japánból, Portugáliából és Kínából.

A vizsgált időszakban a gyógyszállókban 6 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, ezeknek 60 százalékát a német, illetve az osztrák vendégek töltötték el.

A külföldi vendégforgalom 2-7 százalékkal bővült Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúl és Észak-Magyarországon, a többi régióban 4-11 százalékos csökkenés figyelhető meg.

A kereskedelmi szálláshelyek közel 3,3 millió belföldi vendéget és 8,2 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek ebben az időszakban. A belföldi vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A KSH kimutatása szerint 2005. november 30-án 1901 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 686 szálloda üzemelt az országban. A működő szállodák száma 2004 novemberéhez képest 21-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 1340-nel nőtt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi és magán szálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Novemberben 1802 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 653 szállodában - és 1001 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.