Hold körüli turistaút 100 millió dollárért

Vágólapra másolva!
Hold körüli turistautat hirdetett egy amerikai magáncég, a kiruccanásra százmillió dollárért (húszmilliárd forintnak megfelelő összegért) lehet jegyet váltani - olvasható a The New York Times internetes kiadásában.
Vágólapra másolva!

A Space Adventures vállalat egy nappal azután jelenti be tervét, hogy kéthetes küldetéséről biztonságban visszatért a Földre a Discovery amerikai űrrepülőgép és hét asztronautája.

Az arlingtoni (Virginia állam) székhelyű cég - amely korábban már két turistát az űrbe juttatott, és a napokban jelentette be, hogy a harmadik, aki októberben meglátogatja a nemzetközi űrállomást, Gregory Olsen amerikai tudós, üzletember lesz - két embert kíván egy 10-21 napos Hold körüli utazásra küldeni. Az űrutazás időtartama a program függvényében változhat, nincs még eldöntve például, hogy az amatőr űrhajósok ellátogatnak-e a Nemzetközi Űrállomásra.

A Space Adventures az orosz űrhatósággal közösen szervezi az utat, a tervek szerint a Szojuz űrhajóval utazó turistákat egy orosz asztronauta fogja elkísérni.

Eric Anderson, a Space Adventures igazgatója azt mondta, hogy az útra már 2008-ban sor kerülhet. A cég ajánlatával kapcsolatban már többen érdeklődtek, a világon 500 és 1000 közé tehető azoknak az embereknek a száma, akik anyagilag megengedhetnek maguknak egy ilyen kalandot - tette hozzá.

A 65 éves Dennis Tito pénzember, aki az első űrturista volt 2001-ben, azt mondta, fantasztikusnak találja a Hold körüli utazás ötletét, de kétséges, hogy vállalkozna-e rá. Hozzátette, ha fiatalabb volna és lenne rá pénze, gondolkodna a dolgon.

John Logsdon, a George Washington Egyetem űrkutatási intézetének igazgatója szerint a Hold körüli út megvalósítható. Technikailag nincs akadálya, már csak egy olyan őrültet kell találni, aki ennyi pénzért belevág - mondta.