Jövőre Brno-ig gördülnek a kövek

Vágólapra másolva!
Nem mintha különösebb indok kellene egy Brno-i utazáshoz, de azért az az érzés, hogy élőben láthatjuk a rock and roll életérzés kitalálóit, ad egy plusz motivációt. Jövőre újra a közelünkben jár a legendás Rolling Stones és a koncertet érdemes összekötni egy kellemes, nyár eleji, csehországi túrával.
Vágólapra másolva!

Paint it black!

Amikor '94-ben jött a barátom a hírrel, hogy a stadionban Rolling-buli lesz, akkor egy kissé szkeptikusan álltam a dolgokhoz. "Öregek már ezek, túl drága jegy (4000 Ft!)", meg ilyen idétlenségek jutottak az eszembe. Aztán az én barátom egy mondattal helyre tett: "Hülye vagy, ez a ROLLING STONES!" Igaza volt! Mit gondolkodom én ilyen marhaságokon, hogy kor, meg pénz, meg eső. Valami volt a levegőben, a Takáts Tamás Dirty Blues Band külön próbált az elő zenekar szerepére. Heti hat bulit játszottak akkoriban, tehát a csuklójukban volt az egész repertoár, de ezt valahogy komolyan vették.

Ilyen előzmények után, nem kis erőfeszítéssel sikerült beugrót szerezni a koncertre. A pénztáros néni szerintem, azóta sem érti a reakciómat, amikor megkérdezte, hogy: "a küzdőtérre?". Hát persze, honnan lehet még bulit nézni? Na. Már kora délután "melegítettünk" a barátaimmal, két hete ki sem lehetett tépni a lemezjátszóból a Stones lemezeket. Természetesen már a bejáratnál elkeveredtünk egymástól. Sebaj. Keresetem egy megfelelő helyet és leheveredtem a fűben. Farmerkabátom alatt az esőkabáttal. Tudva lévő, hogy a Rolling-koncertek többségén szakadni szokott az eső. A Dirty Blues Band jó kis bemelegítést csapott. Takáts Tamás (ahogy ígérte) végig szökdécselt az egész színpadon, mert hogy azt vette a fejébe, hogy a színpad minden négyzetcentijét megérinti, tisztelete jeléül. Aztán csend lett és a színpad elsötétült.

Jumping Jack Flash

"Ladies and Gentlemen, on stage The Rolling Stones!" Közölte a hang a hatalmas hang berendezésből és... ebben a pillanatban kezdett el ömleni az eső (Simphaty for the Devil?). Ott álltam nagyjából 50 ezer sorstársam között és próbáltam előbányászni az esőkabátot. Valahogy mellém keveredett két brit lányka, akik rutinosan ledobták a polójukat és fittyet hánytak az égi áldásnak. Rájöttem, hogy igazuk van, mit foglalkozom én az esővel, amikor a színpadon a Rolling Stones játszik. Csatlakoztam hozzájuk, nemcsak azért mert jól néztek ki, főleg így mindenféle felsőruha nélkül, hanem azért, mert egy pillanat alatt magával ragadott a Rolling-életérzés, vagy röviden, a színpadról hömpölygő Rock and Roll.

A vén csavargók pedig csak nyomták, szép sorban úgy, hogy láb nem maradt mozdulatlanul. Még az öreg Charlie Watts is elmosolyodott egyszer (láttam), főleg amikor Roni Wood pávázni akart egyet, hogy felrohan az egyik rámpán, de akkorát esett, mint az ólajtó. Még Jagger is beleröhögött az aktuális nótába. Egyedül Billy Wyman nem jött, azt mondta, hogy ő már bizony öreg bohócnak. Persze az idén (2005) saját zenekarával tiszteletét tette Budapesten. Most, akkor öreg vagy mégse? Azt kell mondjam, hogy a mai feltörekvő giga-mega-szuper sztárok nem nyújtanak ilyen színpadi produkciót. Ezek megmutatták! Na kérem szépen, így kell ezt csinálni. Nem kell ide semmi cicoma, semmi hiper-szuper színpadkép. Csak a zene! A kanadai barátom szerint Keith Richards az egy living death. Lehet benne valami, de az idő elég nagy tényező, bár Keith-en nem nagyon látszik. Harminc évvel ezelőtt is pontosan így nézett ki és pontosan így gitározott. Nem is mondok túl nagyot, ha azt állítom, hogy a rendszerváltás legnagyobb vívmánya volt ez a koncert.

Egy kis séta Brno-ban

Ehhez hasonló élmények elé néz, aki ellátogat Csehországba jövő júniusban. Brno az ország második legnagyobb városa, egy igazi ékszerdoboz. Csodaszép, barátságos. Telistele élettel, vidám, mosolygós emberekkel, nagyon finom sörökkel és jó kis cseh ennivalókkal. Koncert előtt vagy után megnézhetjük a Spilberk várat, vagy a Kapucínus templomot a kazamatákkal. A Káposzta piac (Zelny thr.) térről nyílik szinte minden fontos utca, innen minden látványosságot elérhetünk. Igazából egy kiadós séta elég, hogy megismerjük Brno-t. A városközpont a vasútállomásnál összpontosul. Innen indulnak a villamosok, buszok. Itt találunk információs irodát, ahol mindenre választ kaphatunk.

Nem hiszem, hogy túlzottan csalogatni kell bárkit is egy ilyen kiruccanásra, a címben jelzett két dolog bőven elegendő.Ha nem leszel ott, egész életedben bánni fogod, mert elszalasztottad az egyik utolsó lehetőséget, hogy élőben hallgasd a Get No-t.

paya