Jövőre átlagosan 200 ezer forintot utazunk el

Vágólapra másolva!
Jövőre mintegy 4 százalékkal nő az idegenforgalom teljesítménye - állapítja meg az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet új kutatásában, a Turizmusbarométer című kiadványában.
Vágólapra másolva!

A féléves kiadványt bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón az intézet igazgatója, Belyó Pál elmondta: a felmérés az ágazat vállalkozásainak, a lakosság és a vállalatok véleményét tartalmazza. Az index első értéke 2005 második félévében 43,9 százalék. A mutatót a pozitív és negatív válaszok alapján számolják, 50 százalék felett az előbbiek, míg 50 százalék alatt az utóbbiak túlsúlyát jelzi.

A kiadvány szerint jövőre várhatóan javul a vendégstruktúra, a magasabb kategóriájú szálláshelyi kapacitások kihasználtsága, a jó minőségű szolgáltatások igénybevétele. A gazdálkodás jövedelmezőségének fő tényezője, a fajlagos vendégköltség emelkedése elmarad.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a vendéglátóipari vállalatok a legoptimistábbak, legkevésbé pedig az utazásközvetítő, utazásszervező cégek bizakodóak a jövő év első félévi kilátásait illetően.

A jövőbeni folyamatokat felvázoló felmérés szerint 2006 első félévében a háztartások 8 százaléka tervezi, hogy elutazik valahová, ezen belül 5 százalék hosszabb, legalább ötéjszakás utat tervez. Az üdülésre fordítani kívánt összeg személyenként jelentős szóródást mutat. Az egynapos tizenötezer és a több napos egymillió forint közötti összegek átlaga mintegy kétszázezer forint.

A magyarországi vállalatok több mint fele tervezi azt, hogy valamilyen mértékben hozzájárul dolgozói üdüléséhez 2006-ban. A cégek 37 százaléka jövőre is ugyanakkora összeget fordít alkalmazottainak üdültetésére, mint 2005-ben. A cégek 6 százaléka a tervek szerint csökkenti, 9,4 százalékuk viszont növeli az üdültetésre szánt keretét 2006-ban.