Menekülés a karácsony elől

Vágólapra másolva!
Alig több, mint egy hét választ már csak el minket a karácsonytól, így érthetően növekszik az izgalom, egyre többet idegeskedünk, hogy minden ajándékot sikerül-e megvennünk, minden családtagot meg tudunk-e látogatni. Aki szeretné elkerülni az ünnepekkel járó stresszt, annak csak egyet tudunk ajánlani: családdal, gyerekekkel, baráttal, barátnővel, vagy akár egyedül, utazzon el pár napra.
Vágólapra másolva!

Bár az utazási irodák többsége az ünnepekre elsősorban szilveszteri programokat kínál az utasoknak, kitartó kereséssel karácsonyra is találhatunk, akár belföldön, akár külföldön megfelelő szállást, ahol a várostól távol, de mégis a családdal együtt tölthetjük az ünnepeket.

A választék széles, a 2 napos bécsi kirándulástól, a hévízi pihenésen át egészen a Kanári-szigeteken, vagy egy egzotikus nyaralóhelyen eltöltött néhány napig. Ha a gyerek kedvében akarunk járni, és autózni sem akarunk túlságosan sokat, legjobban tesszük, ha egy belföldi úti célt nézünk ki magunknak, valamelyik nyugalmas üdülőhelyen.

Ilyen például, a minden évszakban kitűnő pihenési lehetőséget biztosító Hévíz, ahol az önellátással igénybe vehető apartmanoktól kezdve, a 4-5 csillagos luxusszállókig minden igény kielégíthető. A gyógyító hatású hévízi termálvíz ma már messze földön híres és gyakorlatilag az év minden szakában vonzza a magyar és külföldi látogatókat. A szinte folyamatos telt ház miatt ezért nem árt időben szállást foglalnunk, bár nem ritkán "last minute" ajánlatokkal is találkozhatunk.

Hévíz környéke már az őskor óta folyamatosan lakott terület, az ókori rómaiak pedig már a tó gyógyító hatását is felismerték. A fürdőélet széles körű kialakulása a 18. század végére tehető, amikor is a környék birtokosa, Festetics György kialakította az első, deszka borítású fürdőbódékat a tó körül. Az 1800-as évek közepe felé a Festeticsek megszerezték a tó környéki földeket, parkosították és fásították a partmenti területeket, később pedig a vendégek elhelyezésére alkalmas épületeket és fürdőházakat, fürdőkabinokat építtettek.

A 20. század elején hatalmas változásokat élt át a tó és környéke. Átalakították a régi épületeket és újakat húztak fel mellettük, ekkor alakult ki a tófürdő jellegzetes kéttornyú főbejárata és megépült a Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda is. A két világháború között vált Hévíz az ország legjelentősebb gyógyfürdőjévé, a 20-as években kiépült a strandfürdő, a kétszintes strandépület és az üvegtetejű fürdőház is. Ebben az időszakban kezdődtek meg a településen a szállodaépítkezések.

A második világháború után a fürdő épülete szovjet hadikórház lett, a környező létesítményeket, panziókat, szállodákat természetesen államosították, a fürdőtelep épületeiben pedig létrehozták a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, ami ma a Szent András Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház. A tóra épített fürdőépület 1986-ban leégett, a megújult épületeket 1990-ben adták át.

Fotó: MTI
Télen is tökéletes program

A tó környéki szállodákban egy 4 napos, 3 éjszakás üdülés 67.000 forintért megkapható, félpanziós ellátással. A legtöbb szállodában gyermek-kedvezményt is adnak, sőt az üdülési csekkeket is elfogadják. A környéken télen is akad látnivaló: a közeli Keszthelyen például érdemes megnézni a Festetics-kastélyt és a benne berendezett múzeumot, illetve az egykori istállóban kialakított hintó múzeumot. Keszthely talán kevésbé ismert, de nem kevésbé érdekes múzeuma a Balaton Múzeum, ahol a tó és környékének történetét, élővilágát ismerhetik meg a látogatók, és a halászattal kapcsolatos tárgyi emlékeket is megnézhetnek.

Hévíz közelében több más, híres fürdőhely is található, így ha mindenképp változatosságra vágyunk, ellátogathatunk a közeli Kehidakustány gyönyörűen kialakított élményfürdőjébe, vagy akár Sárvárra is. Ugyancsak rövid autózás után elérhető Sümeg, ahol még ilyen hidegben is érdemes felküzdeni magunkat a szépen - nem mellesleg magántőkéből - felújított várba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, vagy Zalaszántó, ahol az ország legnagyobb buddhista sztúpáját nézhetjük meg, amit a Dalai Láma szentelt fel. Ha pedig gyalogosan szeretnénk útnak indulni, felkapaszkodhatunk a Hévízhez közeli Rezi várának romjaihoz, vagy elsétálhatunk a ma már a városhoz tartozó Egregyre is, ahol megnézhetjük a 13. században épített, bűbájos román stílusú kápolnát.