Korlátozzák az utcai reklámokat Prágában

Vágólapra másolva!
Szigorítják az utcai reklámtevékenységét a prágai Óvárosban, amely európai hírű védett műemlék terület, és a cseh főváros legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága.
Vágólapra másolva!

A polgármesteri hivatal döntése értelmében december közepétől kezdve tilos a prágai Óvárosban reklámlapok osztogatása és reklámtáblák hordozása személyek által a közterületeken. Ugyancsak tiltva lesznek a reklámballonok és a reklámcélokat szolgáló gépkocsik behajtása, illetve parkolása ebben a külföldi turisták által tömegesen látogatott övezetben. A szabályzat tiltja a hangos, illetve a fényreklámot is, amely zavarhatja az embereket. A kereskedők üzleteikben azonban reklámokat vetítő televíziókat továbbra is üzemeltethetnek, de ennek sem szabad zavarnia a turistákat és az utcákon sétáló embereket.

Az intézkedés célja, hogy nyugodtabbá tegye az Óvárost, mert az egyre agresszívabb reklám zavarta a járókelőket és a turistákat is, akik aztán hangot adtak panaszuknak. Prágát évente mintegy 3,5-4 millió külföldi turista keresi fel, ami hatalmas bevételeket hoz a városnak.

- Biztosítok mindenkit, hogy december közepétől az Óvárosban nyugodtabb lesz a helyzet - nyilatkozta újságíróknak Rudolf Blazek polgármester-helyettes. A rendelet megsértéséért akár kétmillió koronás büntetést is kiszabhat a polgármesteri hivatal.

A prágai városvezetés idén tavasszal már betiltotta az utcai szex- és erotikus reklámokat, amelyek különösen a centrumban, a Vencel téren és környékén voltak nagyon elterjedtek. Már a közeljövőben rendeletet kívánnak kiadni a műemlék épületeken elhelyezett, oda nem illő reklámok betiltására is. Blazek szerint a további lépés az lesz, hogy e rendeletek hatását a történelmi Óvárosról az egész városra kiterjesztik.