Az ismeretlen Fülöp-szigetek

Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigetek, ez a hatalmas, több mint 7 ezer kisebb-nagyobb szigetből álló ország eddig méltánytalanul háttérbe szorult a nevesebb, felkapottabb, a turisták által jobban favorizált dél-kelet ázsiai országokhoz képest. Pedig természeti látnivalóból, gyönyörű fehér homokos strandokból, nyüzsgő éjszakai életből és gasztronómiai élményekből itt sincs hiány.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigetek közelmúltbeli történelme, a mindennapi életet átszövő korrupció és a turisták olykor alaptalan előítélete is akadálya volt a turisztikai fejlődésnek, mára azonban az ország teljes gőzzel azon fáradozik, hogy minél több külföldi vendéget csábítson ide. Az ebből élők szerencséjére, egyre nagyobb sikerrel.

A közel 85 milliós ország négy nagyobb tájegységre különül el, az északi Luzon országrészre, a főváros, Manila nagyobb körzetére, az ország középső részére, a legszebb szigeteket is magában foglaló Panay szigetekre és a déli Mindanao szigetére, illetve a hozzá kapcsolódó délnyugati kisebb szigetekre.

A szokásos tévhitekkel ellentétben az ország semmivel sem tekinthető veszélyesebb helynek, mint Dél-kelet Ázsia többi turistaparadicsoma, ráadásul a - már csak a viszonylagos ismeretlenségnél fogva is - az árak, ha lehet még alacsonyabbak, az ételek hasonlóan kitűnőek és az emberek is kedvesen fogadják a turistákat. Egyedül az ország dél-nyugati csücskében lévő szigeteket ajánlott elkerülni, ahol előfordulnak etnikai alapú villongások. Kevesen tudják, hogy az ország lakóinak mintegy 82 százaléka római katolikus és 9 százaléka protestáns, a fennmaradó 9 százalék pedig muzulmán és buddhista.

Bár az országban számtalan szebbnél-szebb természeti látnivaló várja a külföldi utazókat, - elég, ha csak az északi részen lévő híres, 2-3 ezer éves rizsföld-teraszokra, a főváros közelében található Taal vulkánra, vagy a Mindanao szigetén lévő festői szépségű Sebu tóra gondolunk - mégis, a legtöbben a kisebb-nagyobb szigetek fantasztikus szépségű, hófehér homokkal borított strandjai miatt keresik fel az országot, ahol garantált a tökéletes kikapcsolódás.

Az első számú, és legnépszerűbb üdülősziget a parányi Boracay, a Panay szigetek északnyugati részén. A dús növényzetű és puha fehér homokkal szegélyezett sziget az utóbbi években vált a turisták kedvencévé. Több szaklap szerint is Boracay strandjai a világ legszebbjei közé tartoznak, amit igyekeznek kihasználni a helyi vállalkozók is. Sorra épülnek a tengerparti szállodák, amelyeket a keleten szokásos, már-már a luxust súroló eleganciával rendeznek be. Egy középkategóriájú szállodai szobát kis szerencsével már 5-6 ezer forintért meg lehet kapni, de ha kicsit többet is hajlandóak vagyunk a szállásra szánni, akár napi 40.000 forintért is foglalhatunk 5 csillagos luxushotelt.

Aki egymaga nem szeretne belevágni egy ilyen távoli utazásba, ajánlott csoportos programra befizetnie, amelyek rendszerint két hét hosszúak, felkeresik az ország legérdekesebb természeti és kulturális attrakcióit, de azért hagynak elegendő időt a pihenésre, kikapcsolódásra is.

Ha viszont mégis egyedül, vagy párunk társaságában indulunk útnak, mindenképpen át kell szállnunk valamelyik nagy dél-kelet ázsiai csomópontban. A legalkalmasabb és legolcsóbb megoldás, talán ha Bangkokban vagy Hong-Kongban tesszük ezt meg, mert ebből a két városból napi több járat is indul a Fülöp-szigetekre és a jegyárak sem túlságosan rémisztőek. Ráadásul mindkét város kiválóan alkalmas arra is, hogy akár az utazás elején, akár a végén egy néhány napos megállót iktassunk be itt, és csak ezt követően folytassuk utunkat.