Prága, a magyarok kedvence

Vágólapra másolva!
Régmúlt századok csodálatos építészeti remekei, hangulatos, zegzugos utcácskák, a kulturális és szórakoztató programok gazdag választéka, minden igényt kielégítő sörözők és vendéglők. A külföldiek számára ezt jelenti Prága - állítják az idegenforgalmi szakemberek, akik szerint a cseh főváros napjainkban Európa egyik legvonzóbb turistaközpontja.
Vágólapra másolva!

A Moldva-parti, száztornyú metropolis turistaforgalma, egyik rekord után a másikat dönti meg. Míg 2004-ben 3,5 millió külföldi vendég látogatott a városba, az idén már négymillióval számolnak. Karácsonyra és szilveszterre már most telt ház van, holott számos szálláshely ára, az ünnepek alatt mindig megduplázódik. Az illetékesek szerint az idei év végi ünnepekre 60-65 ezer külföldi foglaltatott szállodai szobát magának, míg magánházakban, ismerősöknél, a becslések szerint további, mintegy 40-50 ezer külföldi állampolgár száll meg.

Prága legnépszerűbb történelmi emlékei: a Hradzsin, amely Európa egyik legnagyobb, épen maradt várrendszere, a várban lévő csodálatos gótikus remekmű, a Szent Vitus székesegyház, a szentek kőszobraival övezett, 14. századi Károly-híd, az egykori zsidóváros páratlan zsinagógákkal és temetővel, a jezsuiták egykori központja, a Klementinum, az Eiffel-torony kicsinyített mása, a Petrín és még folytatható a sor. A városnak számos magyar emléke is van, amelyek az útikönyvekben is megtalálhatóak. Mindezek alapján nem véletlen, hogy a hétvégi, prágai kirándulások a magyarok között is egyre népszerűbbek, s a magyar látogatók száma folyamatosan növekszik.

A szállások, szolgáltatások, vendéglők árai a magyar turista számára is elfogadhatóak, bár tény, hogy növekszenek. A legolcsóbb szállások, a hostelek ára 300 koronánál (2500 forint) kezdődik, egy szolid, kétszemélyes szoba, egy éjszakára, reggelivel együtt már 1000-1500 korona körül (mintegy 8500-12 000 forint) kapható.100-150 koronából, azaz 800-1200 forintból már jókat lehet enni, egy korsó sör ára pedig, átlagban 20-25 korona, azaz 160-200 forint között mozog. A villamos-, busz- és metrójegyek ára 20 korona (170 forint). A tömegközlekedés éjjel is nagyon jó, s minden irányban átlag félóránként van járat.

A belvárosban ugyanakkor ügyelni kell a zsebtolvajokra, és az örömlányokra, akik szintén szíves-örömest könnyítenek az ember pénztárcáján. Vigyázni kell a pénzváltóknál és a taxisoknál is, mert gyakran átverik a turistákat. Érdemes tudni azt is, hogy a nagy üzlet- és turistaközpontokban, szinte mindenütt euróval is lehet fizetni.

Prágában egyébként a hétvégeken és az ünnepeken, a belvárosban is, szinte minden üzlet késő éjjelig nyitva tart, még karácsonykor, sőt szenteste is. Mivel a választék igen széles, az árak pedig elfogadhatóak, nem véletlen, hogy főleg a nyugati, az orosz és a japán turisták számára a cseh metropolis egyben bevásárlóközpont is. Az átlagos turistának ugyanakkor nem nagyon érdemes vásárolni a Na Príkope utcán, amely ma már a világ 17. legdrágább bevásárló utcája.