Cortina d'Ampezzo

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A szlovákiai sorban állásokhoz szokott becsületes magyar síelőt valósággal zavarba hozza, hogy Cortina szinte megszámlálhatatlan pályáján és liftjein sosincs tömeg. A pályák hossza olyan nagy, hogy egy nap alatt lehetetlen besíelni mindegyiket és talán egy teljes hét is kevés ahhoz, hogy minden kanyart és bukkanót kiismerjünk.

Ez a hatalmas bőség feledtetni tudja azt a kellemetlen érzést, amit a legújabb síruha modellek és a legrdágább lécek, bakancsok, illetve fennhéjazó viselőik keltenek bennünk. Láthatóan a vendégek jó része nem a síelés miatt jön ide, hanem mert egyszerűen sikk itt megjelenni. Ezért néha furcsán, már-már lenézően néznek az emberre, ha meglátnak egy két-három évvel ezelőtti bakancs-vagy síruha-modellt.

Persze, ezek kevésbé fontos dolgok. A pályák egyszerűen csodálatosak. A leghosszabb például közel 3000 méter magasból ereszkedik alá. A csúcsra két lépcsőben hatalmas felvonókabinban juthatunk fel, amely lélegzetelállító mélységek fellett visz minket. Napos időben a fennsíkon akár pólóban is síelhetünk és vannak olyan pályaszakaszok, ahol még a legnagyobb csúcsidőben sincs rajtunk kívül senki. Csak a lécünk surrogása hallatszik, ha pedig megállunk pihenni egy kicsit, már-már félelmetes csönd vesz körül bennünket.

A magyar utazási irodák többsége a Cortina d'Ampezzohoz közeli településeken kínál szállásokat,. Ennek az az elsődleges oka, hogy a faluban található szállodák, panziók és apartmanok a szokásosnál drágábbak. Persze, aki nem sajnálja a pénzt, választhat magának 4-5 csillagos elegáns szállást is. Sokan nem szeretnek síelés előtt autóba ülni és a pályák környékén parkolóra vadászni, ami részben érthető, hiszen az értékes időből vesz el ez a tevékenység. Cortinán ugyanakkor nem kell aggódni, hiszen a liftek induló állomásainál tágas parkolókat alakítottak ki, így kényelmesen lehet tervezni az indulást.

A sícentrum környékén a napi síelés után is bőséges programválaszték áll rendelkezésünkre. Van korcsolyapálya, helikoperes sízés, jégteke, hórafting, de ki lehet próbálni a motoros szánozást, a jégfal mászást, tehetünk egy esti kirándulást kutyaszánnal és természetesen uszoda, szauna, fedett teniszpálya, és jégdisco is a vendégek tökéletes kikapcsolódását szolgálja.

Cortina d'Ampezzóban egy 6 napos felnőtt síbérlet ára 158 euróba kerül főszezonban, míg a gyerekbérletekért 111, a senior bérletekért 134 eurót kell leszurkolni.

Pályák hossza: 140 km

Pályák magassága: 1050-2932m

Pályák összetétele: 13 fekete, 22 piros, 70 kék

Liftek: 66 kabinos, 30 ülőlift, 11 húzólift

Sífutó pályák hossza: 130 km