Nyugalom és tombolás Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Előző Thaiföldről szóló cikkünkben az ország fővárosát, Bangkokot és annak környékét mutattuk be olvasóinknak. A magyar turisták többsége azonban nem csak ezekért a látnivalókért, hanem a szebbnél szebb nyaralóhelyek miatt is felkeresi a dél-kelet ázsiai országot. Az alábbiakban ezeket a népszerű, ismert és ismeretlen üdülőhelyeket mutatjuk be. Először Pattayát és Koh Samuit.
Vágólapra másolva!

A legismertebb thaiföldi nyaralóhely a Bangkoktól délre, alig 2 órányi autóútra lévő Pattaya városa. A kitűnő klímájú, homokos tengerpartokkal szegélyezett területet először az amerikai hadsereg katonái fedezték fel a hatvanas években, mivel rekreációs központ és a vietnámi háborúban megsebesült katonák szanatóriuma volt itt. Ettől kezdve a terület folyamatosan fejlődött, egyre-másra épültek a szállodák, szórakoztató és bevásárlóközpontok, éttermek és ennek megfelelően a turisták áradata is hamar megindult.

Mára Pattaya az egyik legfelkapottabb thaiföldi üdülőhely és persze a legzsúfoltabb is. A városban az év gyakorlatilag minden napján tömeg van, ezért aki nyugalmat és kikapcsolódást keres, ne Pattayát válassza! Aki viszont a nyüzsgést és a zajos éjszakai életet kedveli, keresve sem találhatna jobb helyet.

Pattaya tengerparti szállodái három strandon helyezkednek el, a város északi részén lévő Wong Amat beach környékén, a központi Pattaya beach-en és a déli részre eső, kissé nyugalmasabb és elegánsabb szállodai kínálatot felmutató Jomtien beachen. A homokos strandok teljes hosszában különféle sportolási lehetőségek között válogathatnak az esti bulik után még mozogni vágyó nyaralók: van vízisí, ejtőernyőzés, szörf- és búvártúrákra is be lehet fizetni. Az árakat ugyan határozottan tűntetik fel a helyiek, de természetesen, mint mindenhol Thaiföldön, itt is érdemes alkudozni. Ha pedig napfürdőzés közben, sportolás után megéhezik, megszomjazik a vendég, Pattaya beach számtalan étterme közül válogathat, ahol a thai specialitások mellett olasz, francia, sőt bajor ízekkel is találkozhat. Az összes étterem közül a legbizarabb a bajor sörkert, ahol kék-fehér zászlóerdő alatt kínálják a főtt csülköt mustárral és habzó sörrel, közben bőrnadrágba öltözött idősödő, fülbevalós, évek óta itt nyaraló német úriember, gitár és szintetizátor kísérettel német népdalokat ad elő. A legmeglepőbb, hogy a hely állandóan tele van, természetesen németekkel.

Pattayán nemzeti sport a tengerparti úton való lassú és minél feltűnőbb és hangosabb kocsikázás, illetve motorozás, külön erre a célra kialakított hatalmas dzsipekkel és dübörgő Harley Davidsonokkal. A játékot szintén inkább az öregebb, valamiért magukat húszévesnek képzelő nyugat-európai turisták űzik, legtöbbször legalább egy fiatal thai lány kíséretében. Mert hát nincs mit szépíteni, az egyedülálló európai férfiak elsősorban ezekért a szolgáltatásokért, illetve a mozgalmas éjszakai életért látogatnak el évről évre Pattayára. A konszolidáltabb turisták számára nyomasztó és zavaró is lehet az a szabadosság, amit a város főutcáján, az esti-éjszakai órákban tapasztalhat.

Bár a városban számtalan egyéb kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket - szafari park, gokart pálya, vízi vidámpark, golf és kifejezetten a gyerekek számára is vannak programok, a fentiek miatt Pattaya mégsem nevezhető családi üdülőhelynek és nászutasok számára sem feltétlenül ideális.