Karinthia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Akik Karinthiába járnak síelni, azt mondják, itt nem a pályák hossza lényeg, hanem a minősége. Sokan azért is szeretik Karinthiát mert ez az a hely, ahol a kezdők és a profik jól megférnek egymás mellett.

Az Öt Nagy-on kívül rengeteg gyakorlópálya is található a régióban kezdőknek, és haladóknak egyaránt. A legnagyobb nemzetközi hírneve talán Bad Kleinkrircheimnek és a Nassfeldi Síarénának van, de a Mölltal gleccseren is népszerű. Itt akár 3200 méterről is csúszhatunk.

A nassfeldi síaréna Karinthia legmodernebb és legjobban felszerelt síterülete. Itt található a leghosszabb függővasút, a millennium Expressz, és ugyanitt működik az Alpok leghosszabb éjszakai kivilágítással ellátott sípályája is.

A karinthiai Naturaréna területén 42 klasszikus duplanyomvonalú sífutópályát is kiépítettek. A 300 km-es pálya bármelyik szakasza jó lehetőséget kínál, hogy közvetlen közelről élvezhessük a karinthiai tájat, és egy sajátos látószögből figyelhessük a természeti szépségeket. Gyakorlott sífutók azt mondják, hogy ez a sport nem csupán testedzés, hanem meditativ tevékenység is, akárcsak a nordic walking, vagy a hótalpas túrázás.

A Weissensee környékén akkor indul be az élet, ha a tó befagy. A Weissensee 7km2 -es tükörsima jegét suttogó fenyvesek ölelik körbe. Fél Karintia itt korcsolyázik, de azok is idejönnek, akik a fekete pályákon már kékre-zöldre ütötték a térdüket, és a továbbiakban már csak napoznának a tó körül. A Weissensee környékén gyakran látni vállalkozó szellemű helyi fiatalokat, és a lustálkodásba beleunt üdülővendégeket, amint teniszütővel és kerékpárral érkeznek a tóhoz, hogy kedvenc sportjukat a jégen is kipróbálják.

Kirchbachban működik egy kutyaszánhúzó pálya. Az itteni huskyk jól bírják az iramot. Végigsuhannak az utasokkal a csempészek egykori útvonalán, ahol annak idején az illegális szállítmányok cseréltek gazdát. Indulás előtt a turisták kapnak egy kupica snapszot, amitől aztán mindenki felbátorodik, és kalandos szánkózás veszi kezdetét.