Leáll a prágai Orloj

Vágólapra másolva!
Két-három hónapig pihen és nem működik Prága egyik legnagyobb turisztikai látványossága, az óvárosi városháza toronyórája, a híres Orloj. Az 1410-ben készített óraművön nagyjavítást végeznek.
Vágólapra másolva!

Az Óvárosi téren csütörtökön késő este összegyűlt több száz turista ezért hatalmas tapssal "búcsúztatta" el a toronyóra ablakában sorban feltűnő apostolokat, a "csontvázat", a "törököt", a "fösvényt" és a többi ismert figurát, illetve az egész bemutatót lezáró kukorékoló kakast.

- A felbecsülhetetlen értékű, hatszáz éves toronyórán talán évtizedek óta nem végeztek ilyen arányú nagyjavítást. Ezért döntöttünk most úgy, hogy két-három hónapra az egész szerkezetet leállítjuk, mindent tüzetesen átvizsgálunk és kijavítunk. Ha minden jól megy, novembertől vagy decembertől a megszépült Orloj ismét működni fog, s látható lesz - indokolta az Orloj leállítását Jan Bürgermeister, a fővárosi polgármester helyettese. A felújítási munkálatok mintegy 2,5-3 millió koronába, azaz mintegy 21-25 millió forintba kerülnek.

Az óvárosi városháza tornyát díszítő Orloj a hozzáférhető dokumentumok szerint a XV. század elején, 1410-ben készült, és három önálló részből áll: a bábjátékból, a szférakörből és a naptárból. Alkotója a Kadanból származó Mikulás mester, valamint Jan Sindel asztrológus. Művüket 1490-ben Hanus mester tovább tökéletesítette. A városatyáknak ekkor annyira megtetszett az Orloj, hogy Hanust megvakították, nehogy esetleg másvalakinek is hasonló órát csinálhasson. A ma látható apostolok a XVII. században kerültek a szerkezetbe.

Amikor a szerkezet harangja elüt egy-egy kerek órát, kinyílik az ablak, és az idő múlását jelképező halál elővezeti a tizenkét apostolt.

A felső, nagyméretű óralap a szfératábla, a Nap és a Hold mozgását mutatja, mind a mai időszámítás szerintit, mind a napnyugtával kezdődő, hagyományos régi cseh időt. Az óralap körül az állatöv jegyei láthatóak. A naptár, az alsó nagyméretű óralap 1866-ból származik, és a kor egyik legnagyobb cseh festőjének alkotása.

Mint szinte minden hasonló csodálatos szerkezethez, az Orlojhoz is több legenda fűződik. A legenda szerint az Orloj képes arra, hogy megjósolja a csehekre zúduló veszedelmeket. Ezért talán nem érdektelen megjegyezni, hogy a szerkezet magától legutóbb 2002 nyarán, a hatalmas anyagi károkat és több mint hatvan emberéletet követelő, pusztító árvíz előtt pár nappal állt le.