Nyárvégi pihenés Kleopátra birtokán

Vágólapra másolva!
Amíg a közeli horvát tengerpart és a magyar turizmus a szélsőségesen nyárellenes időjárással küzd, addig Európa néhány részén még ismerik az igazi kánikula fogalmát. Gondoltunk merészet s nagyot, s az idei nyaralásunk céljául Törökországot - annak is déli tartományát és Alanya városát - jelöltük meg.
Vágólapra másolva!

Európa és Ázsia egyesül a Kis-Ázsiában fekvő, 780 ezer négyzetkilométer területű országban, amely turisztikai szempontból évről évre komoly fejlődésen megy keresztül. Évekig Isztambul volt a célpont, nemcsak az arany és a bőrkabátok miatt, hanem a látványosságokért is, aki az egykori Konstantinápolyba ellátogatott, csak ámult az építészeti remekművek (Aya Sofya, Kék mecset, Topkapi-palota) láttán.

Nyaralóprogramként először az Égei-tenger partvidékét "fedezték fel", így Marmaris és Bodrum (az egykori Halikarnasszosz) pillanatok alatt turistaparadicsommá fejlődött. A következő lépcsőfok a Földközi-tenger keleti partvidékének fejlődése volt, a 80-as évek végétől látványos fejlődésnek indult az ország déli partvidékének kiépítettsége is.

Persze akadtak biztos források arra vonatkozólag, hogy nagyot hibázni nem lehet: ókori leírások bizton állítják, a gyönyörű területet Marcus Antonius nászajándékként adta annak idején Kleopátrának - innen az alanyai híres strand, a Kleopatra Beach elnevezése is.

Repülőgépünk két és fél órás út után Antalyában szállt le, az itthoni hűvös idő után az ember egy perc alatt leizzadt, amint találkozott a helyi klímával. Az állandó 40-44 fok minden szervezetet megterhel, hát még, ha nem vagyunk felkészülve a hőség és a 70-80 százalékos páratartalom támadására. A légkondicionálás alapkövetelmény, nemcsak a szállodákban, de a taxikban, autóbuszokban is.

Célállomásunk Alanya kis elővárosa, Konakli, a transzfer mintegy két órát vett igénybe. Útközben nemcsak a Taurus-hegység lélegzetelállító csúcsai és a dinnyeföldek, banánültetvények késztettek bennünket ámulatra, hanem a szállodasorok is. Hihetetlen, de a 100-120 km-es úton végig hotelek tömkelege vár csalogatóan. Egy jó tanács azoknak, akik egyszer szeretnének ellátogatni Törökországba: ha vízparti szállodát keresnek, kizárólag olyat válasszanak, amelynek nevében szerepel a Beach (part) szó, ez garantálja a saját strandot.

A rohamléptekben fejlődő part menti autóút szárazföld felőli oldalán számos hotel van, egyik fényűzőbb, mint a másik, ám amíg nincs aluljáró (márpedig 99 százalékban ez hiányzik), addig a helyi közlekedési viszonyokat figyelembe véve a tengerparti oldalra "születni kell".