Vágólapra másolva!
Amennyiben nem vagyunk képesek kilépni városi mivoltunkból és mindenképpen hiányzik a nyüzsgés, vagy szénné égtünk a Balaton partján, akkor néhány perces utazással elérhetjük Magyarország egyik legszebb városát, Veszprémet.
Vágólapra másolva!

Alighogy elérjük a Veszprém táblát, tájfunként ront ránk a történelem. Ebben a nem túl nagy városban annyi a történelmi emlék, hogy nagyobb településeknek is a becsületére válna. A városvezetők őrzik is ezeket az emlékeket. Bármerre sétáljunk is, láthatjuk a frissen megcsinosított épületeket, és ez így van rendjén. Ahogy a gyönyörű egyetemista lányokat elnézem, nem csodálkozom, hogy még mindig "a királynék városának" nevezik ezt az ékszerdobozra emlékeztető kis várost.

Az elnevezés Bajor Gizella korából származik, aki alapította és nem kevés anyagi ráfordítással fel is szerelte a Szent Mihály-székesegyházat, Magyarország legrégebbi püspöki székesegyházát, megtéve a mindenkori királynékat a székesegyház örökös kegyurainak. Ez a kegyúr megfogalmazás nekem sántít egy kicsit, lévén, hogy nőkről van szó, de az érdemből mit sem von le. Tekintve, hogy koronájukat is itt őrizték évszázadokon át, sőt a helyi püspökök kiváltsága lett, hogy eme fejfedőt a mindenkori királyné fejére helyezzék. Érdemes betérni egy kis elmélyülésre, még ha többször át is építették, megőrizte egykori méltóságát, pompáját. Máris a belváros szívében találjuk magunkat, ahol egy kedves kávézó teraszáról elmélázhatunk a Szentháromság tér további látványosságain. A város legszebb épületének tartott érseki palota homlokzata tükröződik a csészében már kihűlt kávéban. A barokk minden jegyét magán hordozó építményt legutóbb a millecentenárium évére újították fel. Bent jó néhány értékes műtárgyat, festményt őriznek, az elmaradhatatlan freskókkal egyetemben. Itt működik továbbá az érseki levéltár is.

Kollokvium, Tűztorony és verbunkos

Nem messze innen a Komakút téren áll az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. Az egyetemisták mekkájának számító könyvtár gazdag gyűjteménye bőven ellátja anyaggal a szigorlattól rettegőket. Eklektikus tornyaival inkább emlékeztet egy kulturális tőkével nem igen rendelkező milliárdos kastélyára. A hozzá- és átépítések sora tette ilyen stíluskavalkáddá, az ettől mégis kedves intézményt. Funkcióját tekintve szintén eklektikus, hiszen a könyvtári feladatok mellett vállalkozási információkat is kaphatunk, ráadásul nagyobb konferenciák lebonyolítására is alkalmas.

Miután kigyönyörködtük magunkat az épületben, tovább indulhatunk Veszprém egyik jelképe felé. A Tűztorony a város minden pontjáról jól látható. Érthető módon, hiszen innen figyelték, hogy van-e tűz valahol. A tűzfigyelő jóember (akit annak idején Vigyázónak hívtak) felbaktatott a csaknem 50 méteres toronyba, és figyelt. Valószínűleg nem kaptak infarktust az itt dolgozók. Persze nemcsak a tüzet figyelte, hanem hogy az a mocsok ellen támad-e. A torony órája minden egész órakor valamiféle verbunkosdallamot játszik. Utunk következő állomása (lehet) a város kálvinista fellegvára a (természetesen) nemrég felújított evangélikus templom. Itt kezdődik a Kossuth utca, amely a város sétálóutcája. Üzletekkel, kávézókkal és mindenféle kulináris élvezetet nyújtó alkalmatosságokkal.