Jótanácsok autós nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
Aki az autós nyaralásból épségben, ép kocsival és anyagi veszteségek nélkül akar hazatérni, az jól teszi, ha a legrövidebb időre történő megállásnál is bekattintja a kormányzárat, becsukja a tetőablakot, az oldalablakokat, kulcsra zárja az ajtót, no és felteszi a különféle, úgynevezett lopásgátló eszközöket - amelyeket ugyan le lehet feszegetni vagy szerelni, de mindenesetre kívülről is jól látható akadályt jelentenek a bűnözők számára.
Vágólapra másolva!

Erre osztrák biztonsági szakértők figyelmeztettek a napokban az üdülési főszezon kezdete kapcsán, amint arra is, hogy egyes nagyvárosokban a piros lámpánál is érhetik támadások az autósokat, ezért érdemes ilyenkor felhúzni az ablakokat és belülről bezárni az ajtókat.

Az üdülőhelyen az a legjobb, ha az utazó az autóját őrzött helyen tartja. Aki pedig lakókocsival utazik, annak jó ügyelni arra, hogy még sötétedés előtt elérje a megcélzott táborhelyet és csak kempingekben, vagy nagy forgalmú helyeken éjszakázzon, semmiképpen sem az út mentén.

Az már szinte magától értetődik, hogy értékes tárgyakat nem szabad az autóban hagyni látható helyen az utasfülkében, de még a csomagtartóban sem. Ilyen tárgyak a drága ruhadarabok, a mobil telefonok, a CD-lejátszók, a laptopok, a kézi-, akta- és utazótáskák.

Az autótolvajok és az autókat csupán fosztogató bűnözők is gyakran folyamodnak ősi, de változatlanul hatékony trükkökhöz: vadul gesztikulálva jelzik, hogy defektes a gumi, vagy térképekkel integetve kérnek segítséget, hogy aztán a térképpel eltakarják a segítőkész autós elől azt, ami körülötte történik - ilyen esetekben szerencsés az, akinek csak kirámolják a kocsiját.

Mivel az autótolvajoknak és más bűnözőknek egészen rövid idő is elég ahhoz, hogy felnyissák és kirámolják, vagy éppen elvigyék a kocsit, nem árt, ha az autós még a benzinkutaknál és autópálya-pihenőhelyeken is éberen figyeli járművét - állítják az osztrák szakértők.

Mindenesetre újra és újra az utazók lelkére kötik: a fontosabb dokumentumokról - személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély és a társadalombiztosítási jogosultságot igazoló papír - mindig, minden utazásra vigyünk magunkkal fénymásolatot, amelyet persze máshol tartsunk, mint az eredetiket, és hagyjunk otthon is másolatot.