Újra divatba jött a bolgár tengerpart

Vágólapra másolva!
A szocialista blokk egykor közkedvelt tengerparti üdülőhelyei és síparadicsomai az utóbbi néhány évben ismét bekerültek a magyar utazási irodák kínálatába. A rendkívül kedvező árú ajánlatoknak köszönhetően a turistaáradat már meg is indult.
Vágólapra másolva!

A szocialista Bulgária a szocialista Magyarországról induló turisták egyik kedvelt célpontja volt, azonban a mindkét országban nagyjából egyidőben lezajló rendszerváltás utáni évtizedben a bolgár utak eltűntek a hazai utazási irodák kínálatából. Az utóbbi néhány évben az ország - elsősorban tengerparti üdülőhelyei - ismét közkedvelt nyaralóhellyé vált.

A kétezer méter felé magasodó Vitosa-hegység lábánál terül el az ország fővárosa. Az év jó részében hófödte csúcsok szép hátteret nyújtanak Szófia apró óvárosához, amelyben viszonylagos békességben férnek el egymás mellett a freskókkal díszített ortodox templomok, a török uralomra emlékeztető mecsetek és a szocialista realizmus elnagyolt szürke kőtömbjei.

Szófiától ötven kilométerre délre található a bolgár ortodox egyház központja, a Rila kolostor. Helyén már több, mint ezer éve is templom állt, ám sajnos a legrégebbi épületek nagy része elpusztult egy tűzvészben. A fennmaradt és újan épített kolostor részei impozánsak, a központi templomot több száz ikon díszíti, míg a múzeumban több száz év egyházi művészetének kincsei csodálhatóak meg.

Bulgária második legnagyobb városa, a háromszázezer lakosú Plovdiv sokkal kellemesebb hangulatú, mint Szófia. Annak ellenére, hogy a történelem során számtalan hódító sereg vonult erre végig, óvárosa meglepően épen maradt meg. Keskeny, kanyargó utcái és macskaköves terei békebeli balkáni városkák hangulatát árasztják.

Veliko Tarnovo a középkorban erős bolgár birodalom fővárosa volt, a letűnt kor cári gazdaságának emlékei ma is megtekinthetők. A dombtetőn álló Carevec fellegvár még romokban is impozáns, akárcsak a közeli 40 vértanú templom. Veliko Tarnovo közelében található a Rózsák völgye, ahol a híres bolgár rózsaolaj alapanyagát termesztik. A vidék különösen tavasszal lenyűgöző, amikor ameddig a szem ellát, virágzó rózsabokrok borítják a tájat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bulgária Fekete-tengeri partvidéke az egykori szocialista blokk kedvelt üdülőhelye volt. Az utóbbi tizenöt évben azonban fokozatosan elfelejtődött, mígnem néhány éve ismét beindult az idegenforgalmi létesítmények felújítása és újak építése. A sok kilométeren át húzódó szállodasorok központi települése Szlancsev Brjag, azaz Napospart. Az üdülővárostól délre és északra egyaránt egymást követik az üdülőhelyek.

Az ország hegyei a téli sportok szerelmesei körében is ismét népszerű, a Szófiától alig egy óra alatt elérhető Vitosa pályái különösen vonzóak. A nagyobb bolgár sícentrumok, mint az említett Vitosa, Borovec vagy Pamporovo gőzerővel modernizálják létesítményeiket, és ha szolgáltatásaik ma még nem is érik el az Ausztriában vagy Olaszországban megszokott színvonalat, néhány éven belül biztosan megközelítik majd azokat.