Florida, a sellők országa

Vágólapra másolva!
Floridáról mindenkinek van határozott elképzelése: Miami Beach, Kennedy Űrközpont, Disneyland és hasonlók. Pedig a félsziget másik oldalán, északon és nyugaton a Föld egyik legegzotikusabb természeti világa terül el, jórészt ismeretlenül. Aki rászánja magát, hogy letérjen a jól bejáratott turistaösvényről, föld alá bukó folyókat, tengeri emlősöket, édes vizű barlangi merülőhelyeket talál Florida kevéssé ismert szegletében.
Vágólapra másolva!

Ginny Springs jelképe egy nagyon csinos sellő, aki már messziről csábítja a búvárokat a kristálytiszta vizű forráshoz. Az áthatolhatatlan, mocsaras erdő mélyén egy kerek alakú tisztás engedi be a napfényt, a tisztás azonban egy türkizkék vízű tavacska. Egészen a fenekéig le lehet látni, a halak az erős áramlattal szembehelyezkedve tapadnak egy-egy kő domborulatára. Buborékok törnek föl a mészkősziklák repedéséből, egyre közeledve a tó közepéhez.

Lemerülök a forrás fenekére, onnan már látni is lehet a barlangból lassan elővánszorgó búvárokat. Felszerelésük súlya már a víz alatt is nyilvánvaló, a barlangi merülésekhez elengedhetetlen a dupla tank, a hatalmas fényszórók. Tekintetük a maszkon keresztül is fáradtnak látszik, láthatóan megkönnyebbültek, amikor kiértek a fenti világba. Mindeközben az ördög füléről elnevezett barlangnyílásban újabb búvárok tűnnek el, a felszálló buborékokat még követni lehet egy darabig, ahogyan utat találnak maguknak a lyukacsos mészkőben. Kimászom a partra, többször visszamegyek, de a búvárok csak nem akarnak visszatérni, még több óra múlva sem. Nyilván egy másik kijáraton át jöttek felszínre: a Ginnie Springs rendszere a közeli folyó alatt átbújik és a túloldali forrásokkal is összeköttetésben áll. Legalábbis ezzel nyugtatom magam, hiszen ismert, hogy minden évben a szigorú szabályozás ellenére is több búvár tűnik el örökre a karsztvidék feneketlen gyomrában.

Édesvízben harmincméteres a látótávolság, télen-nyáron azonos vízhőmérséklet, egyedülálló fauna jellemzi ezeket a forrásokat, amelyek a Florida alatt végighúzódó zegzugos karsztrendszerből törnek elő. A források vízhozama jelentős, ezért teljesen tiszta, iható vízzel szolgálnak. Hihetetlen, de merülés során a víz alatt a búvár könnyen kiihatja a pipája tartalmát, ha netán megszomjazik. A barlangok legnagyobb része vízzel elárasztott, erős áramlásokkal, amik igazi kihívást jelentenek a barlangászok számára. A barlangok egy része merülhető, de szigorúan csak megfelelő képesítéssel. Aki viszont ezzel nem rendelkezik, az nem vihet magával még zseblámpát sem, nehogy a kíváncsisága olyan helyre vigye, ahonnan már nem képes visszajönni.

Éjszakai szállást a közeli State Parkban találunk. A források türkiz fényeivel ellentétben itt sötét árnyak uralják a látványt, a mélybarna vizű folyó felett nedves fából ácsolt függőhíd inog, fekete traverzein tenyérnyi szitakötők pihennek az alkonyi fényben. A parton fürdésre alkalmas strandot alakítottak ki, a vízbe hívogató tábla felirata: "Aligátor veszély, óvatosan úszkáljunk". Aki esetleg nem tudná, hogyan is kell az aligátoroktól hemzsegő vízben óvatosan úszni, annak jó tanácsokkal is szogálnak: "figyeljünk az aligátorokra és ne etessük őket". Ilyen barátságos viszonyok között nehéz ellenállni a fürdőzésnek, de valahogyan mégis inkább tisztes távolban maradok a víztől.

Másnap reggel dél felé továbbhaladva megállunk egy elhagyott múlt századi kisvárosban, O'Lenóban. A települést eredetileg az ismert szerencsejátékról Kenónak nevezték el, de a helyi tiszteletes ezt a Biblia szellemével ellentétesnek találta, ezért lett belőle Leno. A modernizáció azonban elkerülte a falut, az emberek máshová költöztek, és már csak régi-Lenóként emlegették, így lett belőle O'Leno. Ma már csak fehér fenekű apró szarvasok és kirándulók lakják a vidéket. Az itt már szélesen hömpölygő Santa Fe folyó bal partján kényelmes sétaút vezet végig. Az ember csörtetésére levesestál nagyságú teknősök ugranak a vízbe. Néhány mérföldes séta után, továbbra is a folyó kanyarulatait bal felől követve, visszajutunk O'Lenóba, csak éppen a folyó túlpartjára. Azt gyanítani lehet, hogy nem valami Möbius-szalagon sétáltunk végig, egyszerűen csak nem vettük észre, hogy a folyó az egyik széles kanyarulatban eltűnt a föld alatt, és észrevétlenül a másik partra jutottunk.

A félsziget belsejében található forrásokban, folyókban rengeteg halat láttunk, de most már igazán vágyom találkozni valami egzotikus lénnyel is. Mondjuk, sellőkkel. A tengeri tehenekként ismert emlősök sokak szerint a mitológiai sellőkkel azonosak, akik énekükkel és szépségükkel a halálba csábították a matrózokat. Több hónapos férfitársaság után talán megérthető, ha az egyszerű hajósok sellőnek képzelték ezeket a jámbor állatokat.

A Mexikói-öböl partvidékén élő fajt manateenek nevezik, és a folyótorkolatok brakkvizeit kedvelik leginkább. Az év nagyobb részében a tengeri füveken legelnek, de a téli hónapokra felúsznak a folyókba egészen a forrásokig. Nagy méretük ellenére barátságos, sőt barátkozó lények, akik kifejezetten keresik az ember társaságát. Akár merülni is lehet velük, de szigorúan csak szabadtüdővel, ugyanis a légzőkészülék buborékjaitól félnek. Mégsem ez jelenti számukra a legnagyobb veszélyt, hanem a motorcsónakok propellerje, ami sajnos a vezető halálok a manateek között. A Homosassa Springs State Park a sérült, elárvult állatok gondozását végzi a Crystal folyó elkerített holtágában, ahol ezért egészen közelről, akár a víz alól is meg lehet figyelni őket. És ahogyan mi emberek érdeklődve lessük a manateeket, ők is érdeklődve néznek minket az üvegfal másik oldaláról. Talán nem olyan csinosak, mint Ginnie Springs sellőlánya, viszont igazi, hamisítatlan élőlények.