Újjáéled az ázsiai turizmus

Vágólapra másolva!
A hazai és nyugati utazási irodák tapasztalatai alapján visszatérőben vannak a turisták a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai régióba. Az érintett országokba utaztató cégek többsége ismét kínál utakat a leginkább érintett thaiföldi desztinációkba, Phuketre és Krabira is. A turizmus újjáélesztése már csak azért is fontos, mert az érintett területeken mintegy 7 millió ember él az iparágból.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az utasforgalom újraindítását elősegíti, hogy a népszerű üdülőhelyeken viszonylag gyorsan haladnak a helyreállítási munkálatok, amit megkönnyít a fejlett infrastruktúra. Phuket szigetén vagy Krabi környékén a szállodák legnagyobb része már most üzemképes és készen áll a vendégek fogadására, és csak egy töredékük tart zárva hosszabb ideig. A hoteltulajdonosok ráadásul jelentős kedvezményekkel próbálják visszacsalogatni az európai turistákat.

India és Indonézia turisztikai szempontból pedig azért van előnyös helyzetben, mert több olyan partszakasza is van, ahol nem pusztított a szökőár - például India nyugati felén Goa és Kerala - és ahol van elegendő kapacitás a turistaforgalom átvételére. A szökőár miatt érintett kelet-indiai partvidék kevésbé látogatott a nyugati utasok körében.

Az utóbbi hetek adatai alapján úgy tűnik, beigazolódott az utazási szakemberek várakozása, és a cunami nem riasztotta el véglegesen a turistákat a térségtől. A kereslet helyreállását attól a ténytől is várják, hogy a természeti katasztrófák - ellentétben a politikai és közbiztonsági akadályokkal - viszonylag ritkán sújtják rövid időn belül többször ugyanazt a térséget. A szakemberek szerint a cunami turizmusra gyakorolt negatív hatása így kisebb lehet, mint a SARS-járványé. Az érintett partszakaszokon ugyanakkor közvetve vagy közvetlenül mintegy 7 millió ember él a turizmusból, ezért a piac szereplői szerint elsődleges feladat a turizmus újraindítása, ami sok esetben a helybéliek egyetlen megélhetési forrását jelenti.