Magyarország rád vár!

Hegyestű
Vágólapra másolva!
Magyarország rád vár! A statisztikák szerint ma egyre többen fedezik fel a hazai látnivalókat, melyek között akad újdonság és érdekesség is bőven. Rejtett kincsekért nem kell a tengeren túlra utazni, természeti látnivaló, kulturális nevezetesség, és történelmi emlék is akad itt bőven. Ráadásul temérdek fesztivált, kulturális rendezvényt és tematikus utat is kínál a hazai turisztikai szektor.
Vágólapra másolva!

A soproni Telekom VOLT Fesztivál, a zamárdi Balaton Sound vagy a budapesti Sziget Fesztivál közönsége mobiltelefonon is könnyen elérhető bemutatók, 360 fokos interaktív túrák és egyéb digitális, például VR (virtuális valóság) megoldások által értesülhet a környéken megtalálható látnivalókról. Sopron műemlékekben gazdag történelmi belvárosa mellett akár 360 fokban, virtuálisan bejárhatod a közeli Balf, Bük és Hegykő fürdőit vagy a környékbeli pincészeteket. Így garantáltan rájössz, hogy Magyarország is tartogat lenyűgöző érdekességeket.

Fedezd fel Sopront, a kékfrankos fővárosát, ahol a gazdák nem a szőlőbe, hanem a városba, a házaik alá építették a pincéket. De Sopronban nemcsak a szőlő és a bor mámorító, a Lövérekben, a belvárosban tett séta legalább ennyire elandalít.

A Balaton-felvidéki Hegyestű egy körülbelül 8 millió évvel ezelőtti vulkán maradványa, amely nevét a vulkán kráterében megdermedt lávaoszlopok összekeskenyedő csúcsairól kapta. A Káli-medence európai viszonylatban is ritka látványosságával részletesen is megismerkedhetsz, ugyanis az egykori kőbánya területén ma már geológiai bemutatóhely működik, ahol a környék természeti értékeit, a hegy kialakulásának folyamatát és a Balaton-felvidék földtörténetét is bemutatják. A bemutatóhely fölött, a Hegyestű tetején található kilátópontról a Balaton, valamint a Káli-medence panorámája magával ragadó. A Hegyestű, jellegzetes alakjának köszönhetően egyébként a vitorlás hajók egyik gyakori navigációs támpontja is.

Hegyestű Forrás: MTÜ - fedezdfel.itthon.hu

Tihany nemcsak visszhangjáról híres, bár mai napig turisták ezreit vonzza az ezer éves Bencés apátsággal és a festői halászfaluval egyetemben. A lenyűgöző balatoni panoráma és a híres borvidék mellett a mindig mesés tihanyi látkép és a júniusi levendulamező virágzáskor azonban még ennél is varázslatosabb.

Szintén a Balaton partján, Tapolca központjában, romantikus sétákra csalogat a Malomtó, de a város hajdani várának maradványai, a városi múzeum, az egykori kereskedő város piactere, utcái, a pincék és a köztéri szobrok is nagyszerű látnivalót kínálnak. Föld alatti, csónakkal bejárható tavas-barlangja, a régi présházak a Szent György-hegy oldalában, a vízi malom, a tanösvény és a vulkanikus tanúhegyek az aktív kikapcsolódás kedvelői számára garantálnak tartalmas feltöltődési lehetőséget.

Egerszalóki sódomb Forrás: MTÜ - fedezdfel.itthon.hu

Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök biztosítanak páratlan látnivalót Egertől mindössze 6 kilométerre. Az 1200 négyzetméteres Egerszalóki sódomb igazi kuriózum, melyet egy 41 méteres mélységből feltörő, 65-68 Celsius fokos hévíz forrás kreált. A sódomb kifejezetten egzotikussá teszi a helyet a Mátra és a Bükk ölelésében, a mészkőképződmény lábánál pedig gyógyvizes ülőmedencékben, pezsgőfürdőkben, élménymedencékben, gyerekmedencékben lazíthattok. A közeli kaptárkövek és az egykor ott lakók riolittufatömbbe vájt kunyhói, a fekhellyel és polcokkal ellátott barlanglakások szintén a lebilincselő látnivalók közé tartoznak.

Magyarország rád vár! A helyedben én nem váratnám sokáig.