Magyar-amerikai felfedezésű exobolygóról készítette egymilliomodik képét a Hubble-űrtávcső

Vágólapra másolva!
Magyar-amerikai felfedezésű exobolygót vizsgált a Hubble-űrtávcső jubileumi megfigyelése alkalmával. A 21 éves űrteleszkóp két napja készítette el egymilliomodik mérését. Ez alkalomból látványos képet közöltek, amelyen az eddigi összes felvételének égi helyzete együtt látható.
Vágólapra másolva!

Huszonegy évvel a start után elkészítette egymilliomodik felvételét a Hubble-űrtávcső (HST). A mérés keretében egy távoli exobolygót vizsgált, amelynek légkörében vízgőzt keresett. A vizsgált égitest a HAT-P-7b jelű planéta, amelyet a magyar-amerikai HATnet exobolygókereső program során fedeztek fel. Az ezer fényévre lévő objektumot július 4-én vizsgálta meg az űrteleszkóp.

Forrás: NASA, ESA, and R. Thompson (CSC/STScI)
A Hubble-űrtávcső eddig készített felvételeinek helyzete az égbolton. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, R. Thompson (CSC/STScI))

A mellékelt kép egy teljes égbolttérkép, amelyen a HST eddigi felvételeinek helyzete látható. Jól megfigyelhető rajta a Naprendszer fősíkja, amely sárga színű vonalként halad bal lentről jobb felfelé - erre sok égitestek örökített meg az űreszköz. A különböző színek más-más objektumtípusokat mutatnak.