Megjött az első kép az új Merkúr-szondától

Vágólapra másolva!
A NASA közölte a Merkúr bolygó körül keringvő Messenger-űrszonda első felvételét. A képen a várakozásoknak megfelelően sűrűn kráterezett vidék mutatkozik.
Vágólapra másolva!

A NASA Messenger-űrszondája az első űreszköz, amely pályára állt a Merkúr körül. Mint arról korábban beszámoltunk, a manőverre március 17-én került sor, de már ezt megelőzően is három alkalommal elhaladt az égitest mellett.

Az első képen a bolygó korábban ismeretlen területe látható, ahol számos becsapódásos kráter mutatkozik. Az alakzatok közül több is viszonylag fiatal képződmény, erre a belőlük kiágazó világos sugársávok utalnak. Némelyek belső része még világosabb, mint a sávokat alkotó kidobott törmelék - azonban több esetben a világos terület centrumában sötét folt sejthető. A bolygón már korábban is azonosítottak ezekre emlékeztető, meglepően sötét krátereket. Keletkezésük magyarázata a küldetés egyik feladata.

Forrás: NASA
Az egyik első, bolygó körüli pályáról rögzített kép, amelyet március 29-én készítettek. A 85 kilométer átmérőjű Debussy-kráterből világos sugársávok indulnak (a sugársávok közepén lévő, világos folt maga a kráter, ennek a mérete 85 kilométer). A 24 kilométer átmérőjű Matabei-kráterből néhány sötét sáv ágazik ki. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A Messenger pályáján legszorosabban 200 kilométerre közelíti meg a felszínt, és attól legmesszebb 15 ezer kilométerre távolodik el. Jelenleg műszereinek tesztelése zajlik, de már most is használható adatokat készít és sugároz bolygónkra. A Messenger a pályára állás után eddig összesen 363 képet rögzített, részben kalibrálási céllal.

Forrás: NASA
A korábbi képekből összeállított mozaik, amelyen a sárga négyszög az első kép által lefedett vidéket, a fekete terület pedig az eddig ismeretlen régiót mutatja (NASA)

A szonda tudományos programja április 4-én indul, akkortól kezdve legalább egy éven keresztül minden korábbinál részletesebben fogja térképezni az égitest felszínét, naponta közel annyi új adatot sugározva a Fölre, mint amennyit korábban összesen készített, amikor elhaladt a bolygó mellett. A tervek szerint mintegy 75 ezer új képet rögzít majd a Merkúrról, amelyeket egyéb méréseivel összevetve körvonalazható lesz az égitest fejlődéstörténete.

Ajánlat: