Vágólapra másolva!
Egy hatalmas koronalyukat rögzítettek csillagunk külső légkörében, ahonnan intenzív napszél-áramlatok keretében sok töltött részecske szabadul ki a bolygóközi térbe, amelyek ha bolygónkat eltalálják, sarki fényt okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A Napból kiáramló részecskék együttese, a napszél legnagyobb sebességgel az úgynevezett koronalyukakból "fúj". A korona csillagunk forró, külső rétege. Ahol a koronában a mágneses erővonalak nem kanyarodnak vissza csillaguk felé, hanem szabadon kinyúlnak a világűrbe, onnan sok töltött részecske távozik, intenzív áramlatokat létrehozva a napszélben.

A mellékelt felvételt a Solar Dynamics Observatory napszonda készítette a múlt héten, amelyen a sötét terület egy kiterjedt koronalyukat mutat az extrém ultraibolya tartományban. Amikor csillagunk viszonylag nyugodt, például a jelenlegi időszakban, akkor koronalyukak csak a poláris régióban mutatkoznak. Most azonban érdekes módon egy viszonylag alacsony szélességű alakzatot is sikerült megfigyelni.

Forrás: NASA, Goddard, SDO AIA Team
Egy koronalyuk képe az extrém ultraibolya tartományban (sötét folt középen) a Solar Dynamics Observatory űrszonda felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, Goddard, SDO AIA Team)