Megtörtént az Endeavour utolsó előtti landolása

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hétfő, közép-európai idő szerint 7.07

A kedvezőtlen időjárási előrejelzések ellenére végül mégis derült és nyugodt körülmények között, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, közép-európai időben 4.20-kor landolt az űrrepülőgép a floridai űrközpontban.

A küldetés keretében az űrállomáshoz csatlakoztatták az új Tranquility modult, rajta a látványos körpanorámát biztosító Cupola egységgel. Az Endeavour a tervek alapján még egyszer, 2010. július végén indul az űrállomáshoz, de a következő alkalommal, márciusban a Discovery startol, több kisebb kiegészítő felszereléssel.

Forrás: NASA TV

Éjszakai leszállás: ezúttal a 23. alkalommal az űrrepülőgépek történetében (NASA TV)

Vasárnap, közép-európai idő szerint 11.53

Az Endeavour tervezett floridai landolási helyén változékony az időjárás: néhány esőfelhő a leszállópályától 48 kilométeres távolságon belül mutatkozik, ezért egyelőre nem biztos a földetérés időpontja. Amennyiben az első adandó alkalommal lehetőség nyílik rá, akkor az éjszakai leszállás lesz, közép európai idő szerint hétfő hajnalban 4.16 körül, amelyet az interneten a NASA TV, magyar nyelvű szakkommentárral pedig a galileowebcast közvetít.

Forrás: NASA

Az űrállomás képe a távolodó űrepülőgép kabinjából fotózva (NASA)

Szombat, közép-európai idő szerint 9.41

Az Enderavour péntekről szombatra virradó éjszaka, közép-európai idő szerint 1.54-kor vált le az űrállomásról. A különválás után nemcsak az űrrepülőgép felületét örökítették meg, de az Endeavour legénysége is több felvételt készített az ISS-ről, amely térfogatát tekintve 90%-ban, tömegét tekintve pedig 98%-ban tekinthető késznek. Lefotózták továbbá a mentőcsónakként az űrállomáshoz csatlakozó Szojuz-űrhajót, amelynek külső felületéről a szigetelés egy kisebb levált.

A küldetés keretében minden tervezett feladatot végrehajtottak, a munka biztos befejezéséhez egy nappal meg is hosszabbították az űrállomáshoz csatlakozott időtartamot. Jelenleg az Endeavour külső felületén végzik az utolsó ellenőrzéseket, majd a leszállásra a tervek alapján hétfő hajnalban, közép-európai idő szerint 4.16 körül kerül sor.

Péntek, közép-európai idő szerint 8.23

Az űrhajósok pénteken megkezdték az előkészületeket az űrállomásról történő leválásra és a hazatérésre. Tegnap Barack Obama amerikai elnök is felhívta az asztronautákat, aki korábbi bejelentésének megfelelően hangsúlyozta, hogy az űrállomás fenntartása és működtetése fontos cél a következő években is.

Forrás: NASA

Barack Obama, körülötte diákok, a képernyőn pedig az űrállomás legénysége (NASA)

Az új Cupola egység felavatásÁNAK keretében egy kisebb földi "szuvenírt" is elhelyeznek benne: egy plakettet, rajta két kődarabbal. Egyiket űrhajóstársuk gyűjtötte a Mount Everest csúcsáról, a másikat pedig az Apollo-11 expedíció hozta a holdi Nyugalom-tengeréről.

Forrás: NASA

Nicholas Patrick a Cupola egységben (NASA)

Csütörtök, közép-európai idő szerint 9.02

A NASA több új felvételt is nyilvánosságra hozott az űrállomás legújabb, Cupola nevű egységével kapcsolatban, ezekből válogattunk az alábbiakban.

Forrás: NASA

A Cupola elhelyezése után, még zárt ablakokkal (NASA)

Forrás: NASA

Terry Virtis (balra) és Jeffrey Williams a Cupola egységben, háttérben a Földdel (NASA)

Forrás: NASA

Látvány az egyik ablakból az űrállomás napelemtábláival és földi felhőkkel (NASA)

Szerda, közép-európai idő szerint 11.15

A küldetés harmadik és egyben utolsó űrsétáján Robert Behnken és Nicholas Patrick asztronauták feloldották az újonnan felszerelt Cupola egység ablakait fedő fémsapkák rögzítéseit, valamint a Tranquility modul hűtőrendszerénél végeztek szereléseket. Az asztronauták szerdán, közép-európai idő szerint 3.15-kor léptek ki a világűrbe, és 5 óra 48 perc alatt végeztek a feladatokkal.

Forrás: NASA

A Cupola egység nyitott ablakai, lent a Szahara. A képet Soichi Noguchi japán űrhajós közölte először a Twitteren

A látványos panorámát biztosító, hétablakos Cupola egység segítségével ezentúl nemcsak a kamerák biztosította látványra kell hagyakozniuk az asztronautáknak, amikor külső műveletet hajtanak végre a robotkarral. A Cupola a Föld megfigyelésében is fontos, új eszköz. Az egység középső, 80 centiméter átmérőjű ablaka egyébként a legnagyobb, amelyet valaha a világűrbe küldtek.

Forrás: NASA

Robert Behnken (jobbra) és Nicholas Patrick az űrséták között a robotkarral az űrállomás belsejéből dolgoznak (NASA)

Az 1998-tól épülő űrállomás befejezéséhez már csak négy űrrepülőgépes küldetést tervez a NASA. A következő alkalommal - március 18. és április 5. között - a Discovery indulhat a világűrbe.

Kedd, közép-európai idő szerint 9.11

Február 15-én, hétfőn pihenőnapot kaptak az asztronauták a Nemzetközi Űrállomáson. Ekkor is voltak feladataik, de a menetrend kevésbé volt feszített, mint egyébként. A Harmony modulon korábban elhelyezett PMA-3 jelű dokkolási adaptert az új Tranquility modulra helyezték át.

Forrás: NASA TV

A PMA-3 adaptert a robotkarral helyzik át (NASA TV)

A továbbiakban a Cupola egység belső felületein végeznek még szerelési műveleteket, többek között az elektromos kábeleket kapcsolják össze. Kedd éjszaka kezdődik az utolsó, harmadik űrséta a küldetés során. Ekkor oldják fel a Cupola egység ablakait védő fémkupakok rögzítéseit, majd szerdán vagy csütörtökön nyitják ki azokat.

Hétfő, közép-európai idő szerint 9.07

Az űrállomás belsejéből irányított robotkarral hétfőn közép-európai idő szerint 4.22-kor megragadták a Cupola egységet, majd több technikai nehézség után kibontották a földi csomagolásból, és 5.30 körül a Tranquility modul alsó részéhez csatlakoztatták. Ezzel látványos panoráma nyílt a Földre az új egység hét ablakán keresztül - noha a rendszer teljes felélesztésén még dolgozni kell.

Vasárnap, közép-európai idő szerint 12.12

Robert Behnken és Nicholas Patrick 5 óra és 54 perc munka után, február 14-én közép-európai idő szerint 9.14-kor befejezték a második űrsétát. A fő feladatuk az új Tranquility modulnak az űrállomás ammónia hűtőfolyadék-rendszerébe való bekapcsolása volt. A szerelés közben kevés ammónia a világűrbe is jutott, ahol azonnal szilárd halmazállapotúra fagyott - ilyenkor úgy fest, mintha hópelyhek lebegnének szét a világűrbe. Az apró ammónia kristályokból a szkafander külső felületére is jutott, de ezek teljesen ártalmatlanok.

Forrás: NASA

Az űrállomáshoz közeledő Endeavour képe február 10-én, háttérben a földi légkörrel, amelyet színesre fest a lapos szöggel érkező napfény (NASA)

Péntek, közép-európai idő szerint 11.18

Sikeresen befejeződött az első űrséta. A munka fő eredménye egy "új szoba" az űrállomáson: a Tranquility modult csatlakoztatták az ISS-hez. Az űrállomás belsejéből először a robotkarral a helyére illesztették a 16,5 tonnás új modult, majd Robert Behnken és Nicholas Patrick 6,5 órán keresztül dolgozott az űrben a rögzítéseken. A ISS-hez történő teljes integrációhoz az elektromos-, a hűtő és egyéb rendszereket is össze kell kapcsolni, erre a következő napokban kerül sor. Ezt követően az űrállomás 98%-ban késznek tekinthető.

Forrás: NASA

Pillanatkép a szerelésekről: a robotkarral az új Tranquility modult mozgatják; az Endeavour űrrepülőgép és a "mentőcsónakként" működő Szojuz-űrhajó is látható, balra fent a japán Kibo modul, háttérben a Földdel (NASA)

Péntek, közép-európai idő szerint 8.02

Az első űrséta péntek hajnalban, közép-európai idő szerint 3.17-kor kezdődött. A 6,5 órásra tervezett munka fő célja a Tranquility modul rögzítése az űrállomáshoz, majd ezen a panorámát biztosító Cupola egység végső helyzetbe csatlakoztatása. Az űrsétát az érdeklődők a NASA TV élő adása segítségével követhetik.

Az Endeavour sérüléséről egyelőre nincs további információ.

Csütörtök, közép-európai idő szerint 9.07

A részletes vizsgálatok egy sérült hővédő csempét és egy kitüremkedett kerámiagyűrűt azonosítottak az Endeavour külső felületén. A sérülések nem látszanak komolynak, de további elemzést igényelnek, és csak ezek után lehet megállapítani, hogy szükség van-e esetleg kinti javításra. A pilótafülke tetején van a sérült védőelem, amelyet már a Földön megpróbáltak kijavítani, de a művelet ezek szerint nem járt teljes sikerrel. Friss információkkal folyamatosan jelentkezünk.

ForrA!s: NASA

A pilótafülke ablakának rögzítésénél mutatkozó, kitüremkedett kerámiaelem kinagyított képe (jobbra) (NASA)

Mindezektől függetlenül megoldottak egy kisebb problémát az egyik szkafandernél: Robert Behnken űrruháján a kesztyű fűtésénél és kamerája bekapcsolásánál adódott átmeneti probléma. Emellett az asztronauták megkezdték a vizelettisztító rendszer javítását.

Szerda, közép-európai idő szerint 20.11

Az Endeavour szerdán, közép-európai idő szerint 6.06-kor összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. Mielőtt az űrrepülőgép a Harmony modul PMA-2 jelű dokkoló egységéhez kapcsolódott volna, szokás szerint fordult egyet, hogy az ISS-ről is megfigyelhessék hasi részét, esetleges sérülésekre vadászva. Az űrrepülőgép hatfős személyzetével együtt így 11-re nőtt az űrállomás lakóinak száma. Az első űrsétára csütörtökön kerül sor.

ForrA!s: NASA

Az űrállomáshoz nyitott raktérrel közeledő Endeavour (NASA)

ForrA!s: NASA

Kathryn Hire a súlytalanságban (NASA)

Kedd, közép-európai idő szerint 20.58

Az Endeavour legénysége befejezte a külső felületek ellenőrzését, a start során esetleg keletkezett sérülésekre vadászva. Az indulás után közel két perccel néhány jégdarab levált a rendszerről, de nem találták el az űrrepülőgépet. A felvételeket részletesebb elemzésre a houstoni központba is lesugározták, de a vizsgálatok során nem mutatkozott feltűnő sérülés. Az Endeavour szerdán, közép-európai idő szerint 6.06-kor dokkolt az űrállomáshoz.

ForrA!s: NASA

Az emelkedő űrrepülőgép a start után 14 másodperccel (NASA)

A NASA egyébként egy ideje élő adást sugároz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Az érdeklődők itt követhetik az űrhajósok hétköznapjait. A közvetítés a http://www.nasa.gov/station honlapon, a "Live Space Station Video" link alatt tekinthető meg. Akik pedig Twitter bejegyzéseket szeretnének kapni az űrhajósoktól, azoknak a http://twitter.com/NASA_Astronauts oldalt érdemes meglátogatniuk. Itt több asztronauta is "csiripel", legutóbb például az űrállomáson dolgozó Soichi Noguchi japán űrhajós (aki Astro_Soichi néven fut) írta a dokkolás utáni találkozóról: "Hatch opened, and saw six smiling faces!" (azaz a zsilip kinyitása után 6 mosolygós arcot látott, az Endeavour legénységét). Astro_Soichit már 68 ezren követik a Twitteren. Érdemes megnézni ezeket az oldalakat, mert még soha nem volt ilyen közvetlen az űrhajósok kapcsolata a nagyközönséggel.