Vágólapra másolva!
Megsérült felbocsátás közben az Endeavour, de egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyosak a károk. Az űrrepülőgép ennek ellenére rendben Föld körüli pályára állt.
Vágólapra másolva!

Útnak indult, és Föld körüli pályára az Endeavour. Az űrrepülőgép helyi idő szerint szerda este indult útnak a floridai Cape Caneveral-i légitámaszpontról, és kilenc perccel később Föld körüli pályára állt.

Röviddel a start után az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azt közölte, hogy felbocsátáskor megsérült az űrrepülőgép. Az Endeavour külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány megfagyott darabja nekicsapódik az Endeavour testének. Egyelőre nem tudni, milyen komolyak a károk, a legénység még a nap folyamán alaposan átvizsgálja a hővédő pajzsot - közölte a NASA.

Az űrrepülőgép startját június 13-óta ötször halasztották el műszaki problémák és a rossz időjárási körülmények miatt. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást, majd az elmúlt öt napban háromszor késleltették a missziót a rossz időjárás miatt.

Az Endeavour küldetését 16 naposra tervezik. Az űrrepülőgép várhatóan két nap múlva, péntek este csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A dokkolást követően 13 ember lesz az űrállomáson, ahol még soha nem tartózkodtak ennyien egyszerre. Az Endeavour fedélzetén hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - tartózkodik.

Az Endeavour asztronautái ötször lépnek ki a világűrbe, hogy a tervek szerint összesen 32 és fél óra alatt kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burolatkán. Emellett karbantartási munkákat is végeznek az űrállomáson. Az Endeavour hazatérését július 31-re tűzték ki. A legénységének egyik tagja, Tim Kopra nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja a március óta az űrállomáson tartózkodó japán Vakata Koicsit.