Vágólapra másolva!
Az Atlantis űrrepülőgép rakteréből kiemelték és a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatták az európai Columbus modult, a legfontosabb kutatólaboratóriumot. Képes összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az Atlantis tavaly decemberről idén februárra csúszott startja tökéletesnek mondható. A két decemberi halasztásért felelős ECO-szenzor és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer ezúttal hibátlanul üzemelt. Az emelkedés során szigetelésdarabok alig váltak le a rendszerről; a start után 70, 110 és 440 másodperccel szakadt le néhány szigetelésdarab, amelyek nem jelentettek komoly veszélyt.

A Föld körüli pályán múlt hét szombaton a robotkarral ellenőrizték az űrrepülőgép burkolatát. Ez a vizsgálat most már lényegesen gyorsabban megy, mint korábban. A vizsgálat során az Atlantis jobb oldali segédhajtóművének hőszigetelő borításán mutatkozott egy kisebb sérülés. Emellett a GPC-3 jelű fedélzeti számítógépnél is jelentkezett rendellenesség - de a NASA szerint egyik hiba sem jelent komoly problémát. Az Atlantis szombaton, magyar idő szerint 18.17-kor sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS).

Űrséta egy nappal később

Eredetileg vasárnapra tervezték a Columbus modul kiemelését, Rex Walheim és Hans Schlegel űrsétája keretében. A szombati dokkolás után azonban bejelentette a NASA, hogy késik az első űrséta végrehajtása. Az ok egészségügyi probléma, emiatt Hans Schegelt Stan Love helyettesíti. Már két alkalommal konzultáltak a földi orvosokkal, de a NASA az orvosi titoktartásra hivatkozva eddig nem közölt részleteket a problémáról - csak annyit lehet tudni, hogy nincs komoly gond. A legfrissebb híradások alapján az 56 éves német Hans Shegel, aki egyébként tavalyi útját követően ezúttal jár második alkalommal az űrben, a második, azaz szerdára tervezett űrsétán már feltehetőleg részt vesz.

Forrás: NASA

Kiemelésre vár a Columbus modul, háttérben a fekete világűrrel (NASA)

Korábban betegség miatt két alkalommal kellett űrsétát elhalasztani: az Apollo-9 repülésekor Rusty Schweickart gyengélkedése okán késett egy napot az űrséta, az űrrepülőgépek ötödik küldetésekor pedig Bill Lenoir űrsétája is egy nappal későbbre tolódott. Az Atlantis legénysége a plusz napon felszereléseket rakodott át az űrrepülőgépből az űrállomásra - köztük a Peggy Whitsonnak szóló ajándékot is, aki 46. születésnapján ünnepli a Föld körüli pályán.

Forrás: NASA

Rex Walheim (balra) és Hans Schlegel (jobbra) az űrállomáson, az összekapcsolódas után (NASA)

A felszabadult idő alatt a segédhajtóműnél lévő sérült szigetelést is alaposabban megvizsgálták a robotkarral. A vizsgálat megerősítette, hogy nem komoly a gond, emellett a korábbi felvételek részletesebb elemzésekor bebizonyosodott, hogy a gépnek a visszatéréskor kritikus hasi és orr-részén, valamint a szárnyak belépőélén sem mutatkozik sérülés.

A Columbus csatlakoztatása az űrállomáshoz

A hétfőn végrehajtott első űrséta fő feladata a Columbus modul rögzítéseinek kioldása, amelyek a start idején mozdulatlanul tartották az Atlantis rakterében. Következő lépésként követően Rex Walheim és Stanley Love először a modul külső felületén lévő csatlakozó felületet kinyitották és aktivizálták. Itt lehet a robotkarral megfogni és mozgatni a Columbust. Utóbbi műveletet az ISS belsejéből végezték el, miközben az űrsétán lévő két asztronauta is dolgozott, de ők ekkor már a P1 jelű szerkezeti elemnél előkészítették a hűtőfolyadékot tartalmazó nitrogéntartály cseréjét - amely az űrállomás fontos, de a Columbustól teljesen független eleme.

Az űrséta szerelései közben Love észrevett egy apró, közel 2 milliméteres sérülést a Quest légzsilip egyik külső kapaszkodórúdján, amelyet talán egy kisebb űrszemét becsapódása okozott. Az ilyen apró sérüléseket is követi a földi személyzet, ugyanis szerencsétlen helyzetben károsíthatja a szkafander külső felületét. A következő űrsétát Rex Walheim és az immáron jó egészségi állapotnak örvendő Hans Schlegel hajtja majd végre szerdán.

Forrás: NASA TV
A Columbus elhelyezése (NASA)

A küldetés első, két perc híján nyolcórás űrsétúája során minden feladatot a terveknek megfelelően elvégeztek. A modul mechanikai csatlakoztatása után a tökéletes illesztést ellenőrizték. Miután kiderült, hogy az összekapcsolódás hibátlanul lezajlott, kedden délután Leopold Eyharts és Hans Schlegel kinyitotta a modult az ISS felől, majd megkezdték annak aktiválását.

A Columbus "felélesztésénél" természetesen adódtak kisebb nehézségek is. Probléma jelentkezett az egyik számítógépnél, továbbá a hűtőrendszer egyik folyadékpumpájánál is gondok adódtak. Utóbbi a Columbus belső szerkezetét és az itt működő berendezéseket tartja adott hőmérsékleten, és mindehhez az energiát, valamint a hűtőfolyadékot a Nemzetközi Űrállomástól kapja. A folyadék keringetését első lépésben nem sikerült megoldani, de még aznap helyreállították a rendszert.

A küldetés hátralevő részében a Columbus további rendszereit kapcsolják az ISS-hez, valamint a modul belsejében lévő, a start idejére átmeneti, stabil helyzetbe rakott berendezéseket hozzák végső, működési állapotukba.

Forrás: NASA

Számítógépes grafika az ISS végső állapotáról. Nyíl jelzi a Columbus modult, amely a Harmony modulhoz a képen bal oldalról csatlakozik. A Harmony túloldalán a japán modul látható, leendő helyzetében (NASA)

Forrás: NASA

Számítógépes grafika a most csatlakoztatott Columbus modulról (NASA)

Forrás: NASA TV

Szerelés a Columbus belsejében (NASA TV)