Tücsöknyelv és hernyóláb is díjat nyert az idei mikrofotó-pályázaton

nikon small world 2014
Díszbogár (Chrysochroa buqueti) szemkörnyéki kitinpáncélja (45x)
Vágólapra másolva!
Kerekesféreg, pókszem és áramköri lapka is szerepel a Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás verseny díjazottai között. Nézze meg a győztes fotókból készült válogatást!
Vágólapra másolva!

A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente a nemzetközi Small World fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetők. A mikrofotográfia a dokumentáció egyik módszere, amelynek nagy jelentősége van a tudományban vagy az iparban. A jó mikrofotók azonban egyúttal műalkotások is, amelyek kompozíciója, színvilága és tartalma továbbmutat az egyszerű dokumentációs fölhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújt.

„Az elmúlt negyven év folyamán sok minden változott a tudományban és a technikában, és ez egyre több kutató és művész előtt nyitotta meg a lehetőséget, hogy lenyűgöző képeken örökítsék meg és osszák meg a világgal munkájukat” – mondta Eric Flem, a Nikon Instruments kommunikációs igazgatója. „Egy pillantás a galériánkra olyan mintha az elmúlt négy évtized előrelépéseit tartalmazó időkapszulát nyitnánk fel, és láthatjuk, hogy a Nikon Small World öröksége folyamatosan gyarapszik.”

Nyitott szájú kerekesféreg (40X)

Fotó: Rogelio Moreno (Panama)

Az idei verseny első díját egy veterán versenyző, a panamai Rogelio Moreno nyerte egy nyitott szájú kerekesférget ábrázoló fotójával. A foglalkozására nézve számítógépes rendszerprogramozó Moreno öntevékeny módon tanulta meg a mikroszkópiát és a mikroszkópos fényképezést. Mostani egyedülálló képe nemcsak a szakemberek számára mutatja be a mikrovilág szépségét és csodáját, hanem a laikusok figyelmét is megragadja.

A zsűri két magyar fotós munkáját is említésre méltónak találta. Így külön kiemelte László Zsófia egérembrió szemét, illetve Pintér Csaba aranyszemű fátyolka petéit ábrázoló képét.

Kalcitkristály (10X)

Fotó: Alessandro da Mommio (Olaszország)

Ugrópók szeme (20X)

Fotó: Noah Fram-Schwartz (USA)

Hernyó állába (a kapaszkodókarmok piros színűek) (20X)

Fotó: Karin Panser (Ausztria)

Szarvasmarha tüdőartériáját bélelő sejtek (az aktin lila, a DNS sárga, a mitokondriumok zöld színűek) (nagyítás nincs megadva)

Fotó: Muthugapatti K. Kandasamy (USA)

Folyadékáramlás egy korallpolip (Pocillopora damicornis) körül (4X)

Fotó: Douglas Brumley (USA)

Áramkör egy DVD-olvasóban (100X)

Fotó: Dennis Hinks (USA)

Házi tücsök (Acheta domesticus) nyelve (25X)

Fotó: Stefano Barone (Olaszország)

Díszbogár (Chrysochroa buqueti) szemkörnyéki kitinpáncélja (45x)

Fotó: Charles Krebs

Egérembrió fejlődő szeme (20X)

Fotó: László Zsófia (Magyarország)

Aranyszemű fátyolka (Chrysopa perla) petéi (3X)

Fotó: Pintér Csaba (Magyarország)

Az összes díjnyertes kép a Nikon oldalán tekinthető meg.