A Prima Primissima Alapítvány eddig 42 teljesítményt díjazott tudományos területen

Vágólapra másolva!
A Prima Primissima Alapítvány eddig 42 teljesítményt díjazott tudományos területen
Vágólapra másolva!

A Prima Primissima díj közel másfél évtizede irányítja rá a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre és tehetségekre, és az Alapítvány hagyományosan tíz kategóriában hirdet meg minden évben jelölteket. A kategóriák: magyar irodalom, magyar színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet. A magyar tudomány a kezdetektől a díj kategóriái között szerepel és a 2016-ra immár negyvenkét kiválóság szerepel a tudomány példaképeinek körében.

A Prima Primissima történetének eddigi tizennégy éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben, napjainkra már a jelöltté válás is elismerésnek számít. A díj gondozójának és finaszírozójának, az OTP Banknak a célja, hogy az értékek elismerésével értéket teremtsen, s a példaképek kiemelésével példát nyújtson. A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

Forrás: Prima Primissima Alapítvány

A tudomány legjobbjai

A Prima Primissima Alapítvány 2016-os jelöltjei tudomány kategóriában:

A tudomány kategória eddigi Prima Primissimái:

  • Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, egyetemi tanár (2015)
  • Dr. Barabási Albert László, hálózatkutató (2014)
  • Dr. Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár (2013)
  • Palkovits Miklós akadémikus, agykutató (2012)
  • Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor (2011)
  • Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló (2010)
  • Ranschburg Jenő, pszichológus (2009)
  • Pusztay János, nyelvész, egyetemi tanár (2008)
  • Glatz Ferenc, Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja (2007)
  • Sajó András, jogszociológus, akadémikus (2006)
  • Kornai János, közgazdász, akadémikus (2005)
  • Kosáry Domokos, történész, akadémikus (2004)
  • Vizi E. Szilveszter, agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (2003)

A tudomány fiatal tehetségei

A Prima Primissima Alapítvány életre hívői 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok öt kategóriában - zene, tudomány népművészet, sajtó és színházi művészet – érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat.

A díjjal az Alapítvány komoly ösztönzést szeretne adni az ifjú tehetségek kibontakozásához: egy erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik.

A Junior Prima díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, Docler Holding a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint. A mecénás társalapítók anyagi és egyéb hozzájárulása aktívan támogatja a fiatal tehetségek szárnyalását, érvényesülését, céljaik elérését, illetve a díj az elmúlt években meghatározó mérföldkővé vált a díjazottak jövőjének alakulásában.

Forrás: Prima Primissima Alapítvány

Szavazás és közönségdíj

Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett idén is SMS szavazással dől el ki lesz a közönségdíjas, szavazni november 30-ig lehet. A közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima díjazott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül, a szavazók pedig nyereménysorsoláson vehetnek részt, és ahol egy Mercedes-Benz A-osztály személygépkocsit nyerhetnek a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. jóvoltából.

További információ a Prima Primissima díjról, a jelöltekről, és a szavazásról az Alapítvány weboldalán és Facebook oldalán található!