Rendkívüli attrakció az Adriai-tengeren

Adria
Mali Losinjban található az Adriai-tenger egyetlen víz alatti múzeuma, amelyet kezdő búvárok is felkereshetnek
Vágólapra másolva!
A páratlanul szép horvát tengerpart szerelmeseinek egészen egyedi élményt kínál a Mali Losinj-ban megnyílt víz alatti archeológiai kiállítás.
Vágólapra másolva!

Különleges tárlat a homokos tengeraljzaton

A Mali Losinjban több mint másfél évtizede működő Diver Sport Center búvárközpont kezdeményezése nyomán, a festői Cikat-öböl sekély homokos aljzatán várja az egyedi kalandra vágyó látogatóit az Adriai-tenger első víz alatti archeológiai múzeuma.

Mali Losinjban található az Adriai-tenger egyetlen víz alatti múzeuma, amelyet kezdő búvárok is felkereshetnek Forrás: Diver Sport Center/Antonio Bronic

A múzeum mintegy 300 négyzetméteres területén, 4 és 12 méteres vízmélységben 11 különböző kiállított tárgy tekinthető meg a tengeraljzaton.

A Cikati-öböl, ahol az adriai víz alatti régészeti múzeum fekszik Forrás: Loveit.hr

A kis vízmélységre tekintettel e páratlan víz alatti tárlatot

akár már kezdő légzőkészülékes búvárok vagy sznorkelesek (légzőcsővel merülő búvárok) is felkereshetik.

A kiállítás leglátványosabb attrakciója kétségkívül Apoxümenosz, az i.e. 2. századból származó görög atléta bronzszobrának tökéletes másolata.

Apoxümenosz eredeti szobrát még 1996-ban egy belga turistabúvár fedezte fel véletlenül,

kis mélységben, félig a homokba temetkezve Mali Losinj partjainál.

A világhírűvé lett Apoxüomenosz szobrot 1996-ban fedezte fel egy kedvtelési búvár Mali Losinj partjainál Forrás: Losinj-net

A 192 centiméter magas gyönyörű bronzszobrot 1999-ben emelték ki hivatásos búvárarcheológusok. A szobor konzerválása és restaurálása majdnem 7 évet vett igénybe.

A közel két méter magas bronzszobor kis mélységben lett felállítva, így akár szabadtüdős merüléssel is megtekinthető Forrás: Diver Sport Center

A különleges és egyedi antik műalkotást többek között Firenzében, a Palazzo Mediciben is kiállították, ahol alig egy hónap alatt több mint nyolcvanezren tekintették meg.

Ókori amforák a víz alatti múzeum homokos aljzatán Forrás:Diver Sport Center/Antonio Bronic

A híres ókori szobor másolatán kívül amforák, korabeli velencei hajóágyúk és más egyéb érdekességek is megtekinthetők Horvátország és az Adriai-tenger első tenger alatti múzeumában.

Ókori műtárgyak, hajóroncsok és mélybe szakadó sziklafalak

A víz alatti múzeum közvetlenül a Diver Sport Center búvárközpont előtt, a Cikati-öböl nyugati oldalán található.

A felfedezőutat a bázis kikötőmólójáról kényelmesen a vízbe ereszkedve érdemes elkezdenünk.

Az azúrkék felszín alatt rejtőzködő szép műtárgyakat egy ívelt hurok mentén helyezték el a jól átvilágított, napfényben fürdő homokos aljzaton.

Velencei hajóágyúk a múzeum kollekciójából Forrás: Diver Sport Center/Antonio Bronic

Az enyhén lejtő, sziklákkal és helyenként kisebb neptunfűmezőkkel tarkított tengerfenéken sorra tárulnak elénk az antik világ, valamint az elmúlt évszázadok, évtizedek historikus reliktumai.

A légzőkészülékes búvárok számos látnivalót fedezhetnek fel a Losinj körüli mélységekben Forrás: Elter Tamás

A víz alatti múzeum megtekintéséhez elegendő bármelyik nemzetközi búvároktatási rendszerben (ilyen például a PADI, a CMAS, az SSI, a NASE vagy a magyar alapítású UEF) megszerzett alapfokú légzőkészülékes minősítés (Open Water Diver) megléte.

Az öböl sekély aljzatát helyenként neptunfűmezők borítják Forrás: Elter Tamás

A kis mélység és az áramlatoktól mentes nyugodt víz lehetővé teszi a hosszasabb nézelődést is.

Légzőkészülékes búvárok az Adriai-tenger mélyén Forrás: Elter Tamás

Ez a fajta múzeumlátogatás olyan, egészen sajátos élményt kínál, amelyet szárazföldi tárlaton aligha élhetünk át. A tapasztalt légzőkészülékes búvárok számára a környék más víz alatti látnivalókat is kínál.

A környéken szép merülőhelyek találhatók Forrás: Elter Tamás

Ilyen például a közeli Unije szigeténél több mint száz éve elsüllyedt Tihany gőzös roncsa vagy Mali Srakane mélybe zuhanó, szarukorallokkal ékesített és népes halrajokkal övezett falai, illetve a hajós kirándulással elérhető Premuda-sziget lélegzetelállító tenger alatti barlangrendszere, a Katedrális.

Ferenc József császár is itt nyaralt

A víz alatti kirándulás után érdemes a felszínen is szétnéznünk, hiszen a hosszú múltra visszatekintő Mali Losinj-ban ugyancsak bőven akad látnivaló. A hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztó város (régies nevén Lussini Piccolo)

már a Monarchia idején is kedvelt fürdőhely volt.

Mali Losinj már a Monarchia idején is felkapott nyaralóhely volt Forrás: Losinj-net

Többször megfordult itt az uralkodó, Ferenc József, Karolina főhercegnő elegáns villáját pedig mind a mai napig megtekinthetjük a Cikati-öböl északi szegletében.

A Karolina-villa a festői Cikati-öböl partján Forrás: Loveit.hr

A templomdombot a 18. és 19. században olaszos mediterrán stílusban épült műemlék lakóházak, sikátorok teszik egyedien hangulatossá.

A Cikati-öböl alkonyatkor Forrás: Losinj-net

A pálmafákkal ékesített kikötői promenád a 19. század közepén nyerte el mai alakját.

Veli Losinj központja leginkább egy olasz opera díszletére emlékezteti a látogatót Forrás: Losinj-net

A Mali Losinjtól alig karnyújtásnyira fekvő és egy olasz opera díszletére emlékeztető tündéri Veli Losinjban működő oceanográfiai intézet fő kutatási területe a Losinj környékén viszonylag nagy egyedszámban élő palackorrú delfinek tanulmányozása.

Vízből kiugró palackorrú delfin Ilovik közelében Forrás: Losinj-net

A Losinjhoz közel fekvő Ilovik-sziget vizein többé-kevésbé állandó jelleggel egy közel 100 egyedből álló delfincsapat tanyázik, ami a környék egyik fő látványossága. Mali Losinj felfedezése akár a felszínen, akár a víz alatt szép élményeket kínál.