Ritka feketekorall-erdőt fedeztek fel a Messinai-szorosban

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb, ritka, fekete korallból álló telepére találtak Dél-Olaszország partjainál, a Messinai-szorosban tengerbiológusok. Ugyanitt egy olyan korallfajra is bukkantak, amelyet soha nem tanulmányoztak még természetes élőhelyén.
Vágólapra másolva!

A kutatók távirányítású tengeralattjáróval találtak rá a megdöbbentő nagyságú telepre: az Antipathes subpinnata nevű korall két futballpályányi területet borít az olasz félsziget és Szicília közötti tengerszorosban, 50-100 méteres mélységben.

A telep pontos helyét nem árulták el, mivel attól tartanak, hogy a hír hallatán kincsvadászok lepnék el a környéket, akik learatnák a ritka korallerdőt, és ékszerkészítőknek adnák tovább a zsákmányt.

Az Antipathes subpinnata kívülről korántsem látszik feketének, kemény váza azonban fekete, sötét barna színű, ritkasága miatt keresett cikk az ékszerpiacon.

A fajból eddig mindössze öt múzeumi példányról tudni" - érzékeltette a felfedezés horderejét Simone Canese, a projekt kutatási vezetője.

A Tirrén-tengert a Jón-tengerrel összekötő, legszűkebb pontján mindössze 3,1 kilométer széles Messinai-szorosban az áramlatoknak köszönhetően táplálékban gazdag a tengervíz a korallpolipok számára.