Meghalt az óriáspanda, amelyre a Hanshin földrengés utáni megújulás szimbólumaként tekintettek

Óriáspanda
Tan Tan, az óriáspanda 2012-ben
Vágólapra másolva!
Meghalt Tan Tan, Japán legidősebb óriáspandája, öregség okozta szívbetegségben. Az óriáspanda huszonnyolc éves volt, ami nagyjából száz emberi évnek felel meg.
Vágólapra másolva!

Az óriáspanda jelképet is jelentett

Tan Tan 1995. szeptember 16-án született Kínában. Az óriáspanda nevét kínaiul „dan dan”-nak ejtik. Az állat még 2000-ben került Japánba tenyésztési céllal, ahol huszonnégy évig élt a Kobe Oji állatkertben. Tan Tan-ra a régiót 1995 januárjában sújtó, nagy Hanshin földrengés utáni felépülés szimbólumaként tekintettek. 

Az óriáspanda közel huszonnégy éven át adott bátorságot a helyi lakosoknak és gyerekeknek, különösen a földrengés után. Őszintén szeretnénk hálánkat kifejezni mindenkinek, aki az évek során érdeklődést és szeretetet mutatott az óriáspanda iránt

 – mondta Yujiro Kako az állatkert igazgatója egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

Óriáspanda
Tan Tan, az óriáspanda 2012-ben
Fotó: Kobe Oji Állatkert

A Japánnal kötött „bérleti szerződésének” lejártával Tan Tan-t 2020-ban visszaküldték volna Kínába, de a COVID-19 járvány miatt a késett a hazatérése. Visszatérését a világjárvány után a ismét elhalasztották, mert a korával összefüggő szívbetegséget diagnosztizáltak nála, amit követően azonnal megkezdték az orvosi kezelését. 

Az állatkert igazgatója elárulta: az állatkert mindent megtett az állat egészségi állapotának fenntartása érdekében, többek között a beltéri oxigénkoncentráció növelésével.

Tan Tan halálával Japánban jelenleg nyolc panda él: négy a tokiói Ueno állatkertben, további négy pedig a Wakayama prefektúrában található Adventure World-ben.

 

Hol él a panda és milyen veszélyek fenyegetik?

Az óriáspanda veszélyeztetett faj, elterjedési területe mindössze 5900 négyzetkilométer, amely magában foglalja Szecsuan, Kanszu és Sanhszi kínai tartományok hegyvidéki területeit.

Diao Kunpeng, a pekingi Qingye Ecology igazgatója, pandaszakértő korábban elárulta: egy óriáspanda élettartama átlagosan mintegy 26,5 év. 

Az idős pandáknál – az emberekhez hasonlóan – szintén előfordulhatnak különböző öregkori betegségek, például ízületi kopás, látásromlás és fogászati problémák.

Az állatkert arról számolt be, hogy Tan Tan-nak vasárnap késő este állt le a szíve, és hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel. A szakemberek úgy gondolják, hogy halálát a szívbetegsége szövődményei okozták, amelyek miatt a szervezete nagyon legyengült. 

Óriáspanda
Tan Tan az óriáspanda 2000 óta élt Japánban, a Kobe Oji Állatkertben
Fotó: Kobe Oji Állatkert

Tan Tan az életkorával összefüggő szívbetegség 2021-es diagnosztizálása óta gyógyszert kapott. Az állatkert és a kínai tisztviselők közötti megbeszélések után Japánban maradt, tekintettel az orvosi kezelés szükségességére és az előrehaladott kora miatt megnövekedett szállítási kockázatokra. Az óriáspanda tavaly ősz óta már kevésbé volt aktív és sokat aludt. 

Romló egészségi állapota miatt 2022 tavasza óta a nagyközönség sem láthatta. 

Az állatkert azt tervezi, hogy egy virágos pavilont állítanak fel Tan Tan emlékére a kifutójában, és egy búcsúrendezvényt is szerveznek.