Ellepték a turisták az Egyesült Államok egyes részeit a teljes napfogyatkozás miatt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok tizenöt államában készülnek a hétfői teljes napfogyatkozásra és az arra érkező több millió turista fogadására.
Vágólapra másolva!

Több államban és régióban szükségállapotot hirdettek ki a hétfői eseményt megelőzően. Az Egyesült Államok tizenöt államában készülnek a hétfői teljes napfogyatkozásra és az érkező több millió turista fogadására.

Becslések szerint 4 millió ember utazik a grandiózus eseményre, ugyanis legközelebb Észak-Amerikában 2044-ben lesz teljes napfogyatkozás.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a 2024-es jelenség iránti hatalmas érdeklődésre gondolva, pontos térképpel és a helyi időben megadott adatokkal segíti azokat, akik saját szemükkel szeretnék látni a napfogyatkozást.

A teljes napfogyatkozás délnyugatról-északkeleti irányban szeli át az Egyesült Államokat, mintegy négyezer kilométer hosszan és csaknem kétszáz kilométer szélességben. 

napfogyatkozás
Fotó: AFP

A teljes napfogyatkozás először Texas déli részén lesz látható, helyi idő szerint valamivel 13:30 után,

majd körülbelül fél órával később éri el a Középnyugatot. További 20 perccel később a Nagy-tavak térségében is látható lesz. A tervek szerint körülbelül 15.35-kor hagyja el az Egyesült Államokat és lép be teljesen Kanadába.

A felhők több területen is ronthatják a kilátást, az előrejelzések szerint Texasban és a Nagy-tavak térségében jelentős felhőzet várható. Észak-New England felett várhatóan viszonylag tiszta lesz az ég - írja a Mirror.