Nem e világi, titokzatos római dodekaédert találtak

dodekaéder
A titokzatos dodekaéder, amit Nagy-Britanniában találtak
Vágólapra másolva!
Régészek egy római kori tárgyat fedeztek fel Nagy-Britanniában. Ez a legújabb az Európa-szerte talált több mint százharminc hasonló, rejtélyes dodekaéder lelet sorában.
Vágólapra másolva!

Minden dodekaéder rejtélyes

Az angliai Norton Disney nyugodt vidékén amatőr régészek egy római kori rejtvényt találtak. Egy kéthetes régészeti ásatás során római dodekaédert fedeztek fel, egy rejtélyes leletet. Ez egyike annak a több mint százharminc hasonló eszköznek, amelyet korábban Európában találtak, és a legújabb a római Nagy-Britanniában talált harminchárom műtárgy közül. 

Mindegyik nagyon hasonlóan néz ki, bár mindegyik egyedi a maga módján. Rendeltetésük az évek óta tartó kutatások ellenére továbbra is rejtélyes.

dodekaéder
A titokzatos dodekaéder, amit Nagy-Britanniában találtak
Fotó: Norton Disney History and Archaeology Group

Bár ezeknek a római építményeknek a pontos célját nem lehet pontosan meghatározni, mégis jelentősek. A leletet a Norton Disney History and Archaeology Group, egy lelkes önkéntesekből álló csapat találta meg, akik fémdetektorokkal elásott római érmékre vadásztak. Richard Parker, a csoport titkára a dodekaédert „életük leletének” nevezte: a figyelemre méltóan jól megőrzött és sértetlen, tizenkettő oldalú fémtárgy 1700 évet élt túl a föld alatt.

A grapefruitra emlékeztető méretű, rézötvözetből készült dodekaéder tizenkettő lapos, ötszögletű, kör alakú kivágásokkal és sarokcsapokkal ellátott lapjával tűnik ki. A legtöbb más, töredezett dodekaéderrel ellentétben ez a különleges lelet ép és kiválóan megőrződött. Egy másik egyedi jellemzője, hogy ez a nemrég feltárt darab valamivel nagyobb, mint a többi talált dodekaéder, bár mindegyik elfér egy ember tenyerében

 – magyarázták a kutatók a ZME Science online tudományos portálnak. 

 

Keresik a dodekaéderek funkcióját

Néhányan úgy gondolják, hogy vallási tárgyként használták őket, talán az asztrológiához kapcsolódtak, vagy akár a gonosz szellemek elűzésére szolgáló talizmánként. Mások inkább haszonelvű szerepet javasolnak: lehet, hogy kötéshez, szövéshez vagy távolságméréshez használták őket. 

A lyukak méretének változatossága olyan találgatásokhoz is vezetett, hogy talán naptárként használták őket a mezőgazdasági célú vetés optimális időpontjának meghatározásához.

Az elméletek közül azonban egyiket sem sikerült meggyőzően bizonyítani. A leletek – amelyek némelyike az első századból származik – nem rendelkeznek történelmi utalásokkal. Az ókorban senki sem írt róluk vagy készített vázlatokat, esetleg festményeket, amelyek ilyen tárgyakat ábrázolnának. Innen ered a rejtély.

dodekaéder
A grapefruitra emlékeztető méretű, rézötvözetből készült dodekaéder tizenkettő lapos, ötszögletű, kör alakú kivágásokkal és sarokcsapokkal ellátott lapjával tűnik ki
Fotó: Norton Disney History and Archaeology Group

Az az elképzelés tűnik a legkevésbé valószínűnek, hogy a dodekaédereket távolságmérésre használták volna, mivel minden eddig talált eszközből hiányzik a szabványosítás. De ez nem jelenti azt, hogy csak a látszat kedvéért készítették.

Hatalmas mennyiségű idő, energia és szakértelem kellett egy dodekaéder elkészítéséhez, tehát nem világi célokra használták, különösen akkor nem, ha rendelkezésre állnak olyan alternatív anyagok, amelyek ugyanezt a célt elérnék. A legvalószínűbb felhasználási mód szerintünk a rituális és vallási célú

 – írta a csoport egy blogbejegyzésben.

Hozzátették: a római társadalom nagyon babonás volt; így a helyi vallási gyakorlattal való lehetséges kapcsolat a jelenlegi „munkaelmélet”, de további vizsgálatokra van szükség.