Váratlanul új gyógymódot találtak egy borzalmas betegségre

FRANCE - ILLUSTRATION - DEPRESSION - WOMEN
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a fizikai aktivitás összefügg a mentális egészség javulásával. A kutatók olyan mozgásformákat azonosítottak, amelyek legalább olyan hatékonyak a depresszió ellen, mint a hagyományos terápiák.
Vágólapra másolva!

A depresszió vagy major depressziós zavar (MDD) egy gyakori pszichiátriai rendellenesség, amely tartós szomorúságérzetet okoz, és negatív irányba befolyásolja az ember napi tevékenységét, viselkedését és gondolkodását. A depressziót rendszerint gyógyszerek és pszichoterápia kombinációjával kezelik.

Egy új tanulmány viszont olyan mozgásformákat azonosított, amelyek jelentősen javíthatják az érintettek mentális állapotát, és komoly fegyverek lehetnek a depresszió ellen.

A séta, a kocogás, a jóga, a tai chi, az aerobik és az erőnléti edzés hatékony kiegészítője lehet a depresszió ellenes terápiáknak.

A British Medical Journalban megjelent publikáció szerint minél intenzívebb volt a gyakorlat, annál látványosabb volt a hatás. A testmozgás minden páciens állapotán javított függetlenül az esetleges társbetegségektől, vagy a depresszió stádiumától.

kocogás
A könnyedebb mozgásformák, mint a séta vagy a kocogás is hatékonyak lehetnek a depresszió elleni terápiákban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Thilina Kaluthotage/NurPhoto

Ezért javíthat a mentális állapoton a mozgás

A kutatás során a szakértők 218, testmozgással és depresszióval foglalkozó tanulmány több mint 14 000 résztvevőjének adatait elemezték. Megállapították, hogy a testmozgás intenzitása közvetlen kapcsolatban állt a depressziós tünetek javulásának mértékével. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy még az alacsonyabb intenzitású gyakorlatokkal (séta, jóga) is jelentős állapotjavulást lehetett elérni.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Michael Noetel szerint az egyes mozgásformák különböző mértékben javították az egyes csoportok mentális állapotát; példának okáért az erőnléti edzés a nőknél volt a leghatékonyabb, míg a jóga az idősebb férfiak mentális állapotán javított a leglátványosabban.

Tudjuk, hogy az emberek általában jól reagálnak a depresszió gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésére, de sokan ellenállnak a terápiának. Megállapítottuk, hogy a testmozgást a hagyományos beavatkozások mellett a depresszió alapvető kezelésének kell tekinteni”

 - mondta Noetel, aki szerint azért lehet hatékony a depresszió ellen a testmozgás, mert a hangulatunkat befolyásoló ingerületátvivő anyagokat (dopamint) szabadít fel a testben.