Több millió szamarat vágnak le és nyúznak meg évente

szamár
A kihalás szélére sodródhatnak a szamarak a szamárbőr növekvő kereskedelme miatt
Vágólapra másolva!
Évente közel hatmillió szamarat vágnak le a bőrükért, hogy kielégítsék az ejiao, egy hagyományos kínai gyógyszer iránti keresletet, amely pusztítja az afrikai vidéki közösségeket. Egy tanulmány kiszámította, hogy az ejiao-iparnak 2,3-4,8 millió szamárbőrre van szüksége ahhoz, hogy a növekvő keresletet kielégítse.
Vágólapra másolva!

Egyre keresettebb a szamárbőr

Mi, emberek évezredek óta támaszkodunk a szamarakra, mert megbízhatónak bizonyultak az áruk szállításában és a föld megmunkálásában. A mai napig ezek a robusztus teherhordó állatok jelentik a mentőövet számos hátrányos helyzetű családnak számos afrikai ország vidéki vidékén és máshol, más fejlődő országokban. Más haszonállatokkal ellentétben a szamaraknak mondhatni „szerencséjük van”, hogy leginkább munkaállatként, mint húsállatként hasznosítják őket. Történelmileg legalábbis ez volt a helyzet – de ma már nem.

A The Donkey Sanctuary nevű brit nonprofit szervezet megrázó, új jelentése szerint évente közel hatmillió szamarat vágnak le. 

Az állatokat elsősorban a bőrükért ölik meg, amelyet Kína importál, hogy kollagént nyerjen belőlük és ejiao-t, egy vitatott hagyományos kínai gyógyszert állítson elő.

szamár
A kihalás szélére sodródhatnak a szamarak a szamárbőr növekvő kereskedelme miatt
Fotó: Pixabay

A kereslet akkora, hogy Kína kimerítette a hazai szamárállományát, ami tömeges mészárlásokat ösztönzött külföldön, hogy támogassa a virágzó nemzetközi szamárbőr piacot. A károk legnagyobb részét az afrikai közösségek viselik, ahol a szamárlopások rohamosan terjednek. Kenya szamárállományának közel felét lemészárolták a bőrkereskedelem ellátása érdekében 2016 és 2019 között.

Az évente hatmillió szamár levágása állatjóléti katasztrófát jelent 

– mondta Marianne Steele, a The Donkey Sanctuary vezérigazgatója a ZME Science online tudományos portálnak. – A szamarak jelentik a mentőövet a Föld legnehezebb környezetében élő emberek számára, ahol egy állat elvesztése jelentheti a különbséget a szerény túlélés és a nyomor között.

Hozzátette: a szamarak túl sokáig láthatatlanok voltak a politikai vitákban. Szerinte az, hogy ez a kérdés Afrikában és Brazíliában a legmagasabb szintű döntéshozatali szintekre jutott, elismeri a szamárkereskedelem mértékét és brutalitását, valamint a szamarak létfontosságú szerepét világszerte.

 

Mi az ejiao: a tömeges szamárvágás mozgatórugója

Az ejiao egy hagyományos kínai gyógyszer, amelyet szamárbőrből nyernek. A fogyasztók hisznek abban, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, a vér dúsításától kezdve a vérszegénység gyógyításán át az immunrendszer javításáig. Ezek közül egyiket sem támasztják alá a neves folyóiratokban megjelent, lektorált kutatások.

Az ejiao iránti keresletet elsősorban a kínai nők mozgatják, akik hisznek abban, hogy a gyógymód fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik, ami fiatalon tartja őket. 

Népszerűsége különösen 2011 óta nőtt meg, ami a Császárnők a palotában című kínai tévéműsornak köszönhető, amelyben a fizikailag vonzó nők gyakran használnak ejiaót.

ejiao
Az ejiao különféle típusú felhasználási módjai
Fotó: The Donkey Sanctuary

A kínai Dong'e megyéből származó ejiao-t több mint kétezer éve úgy állítják elő, hogy kifőzik szamárbőröket, hogy zselatint nyerjenek belőle, amelyet aztán gyógynövényekkel és más összetevőkkel kevernek össze. 

Történelmileg kevesek számára elérhető luxuscikknek számított, ám a fokozott marketingnek, a növekvő kínai középosztálynak és a hagyományos wellness-megoldásokat kereső, idősödő lakosságnak köszönhetően mára tömegek számára is elérhetővé vált.

Ennek eredményeként az ejiao ára a 2000-es évek közepén 500 grammonként 100 jüanról (5500 forint) 2018-ra ugyanennyiért 2986 jüanra (160ezer forint) emelkedett. Piaci értéke 2021-ben megközelítőleg 7,8 milliárd dollárt ért el. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az iparág 2027-re 200 százalékkal fog növekedni.

 

Kontinenseken ível át a szamárbőr kereskedelem

A szamárbőrök kereskedelme kontinenseken ível át, Ázsiától Amerikáig és Afrikáig, ahol a beszállítók azért vágják le a szamarakat, hogy kielégítsék a kínai keresletet. Ezt a nemzetközi kereskedelmet azonban jogi és etikai problémák nehezítik. Egyes országok a helyi lakosságra és gazdaságra gyakorolt negatív hatások miatt tiltják vagy szabályozzák a szamarak levágását és kereskedelmét. 

Más helyeken – például Pakisztánban – ez a gyakorlat nem csak legális, hanem bátorítják is. 

Azokban az országokban, ahol léteznek kapcsolódó szabályozások, virágzik az illegális kereskedelem, amelyet a nagy kereslet és a jelentős haszonkulcsok táplálnak, és amely gyakran kapcsolódik a vadon élő állatok és növények szélesebb körű kereskedelméhez.

Szamár
Számtalan szamarat lopnak el az éjszaka közepén a szegény afrikai vidéki közösségekből, amelyek ezektől a teherhordó állatoktól függenek
Fotó: Pixabay

A Readingi Egyetem tanulmánya 2016-ban kiszámította, hogy az ejiao-iparnak 2,3-4,8 millió szamárbőrre van szüksége ahhoz, hogy a keresletet kielégítse. A The Donkey Sanctuary azonban felülvizsgálta a tanulmány módszertanát a frissített számok alapján és megállapította, hogy az ejiao-iparnak már legalább 5,9 millió szamárbőrre van szüksége.

Ellopják őket, esetleg több száz kilométert gyalogolnak velük, egy zsúfolt karámban tartják őket, majd a társaik szeme láttára levágják őket

 – magyarázta Faith Burden, a Szamármenhely vezérigazgató-helyettese a BBC-nek. – Szükségük van arra, hogy felszólaljunk ez ellen.

Az afrikai vezetők ideiglenes leállították a szamarak bőrükért történő leölését, ami jelentős lépés a brutális kereskedelem megállítása felé. Az intézkedés célja, hogy megvédje a szamarakat az egész kontinensen. 

Az állatvédő csoportok azonban attól tartanak, hogy a szamárbőr-kereskedelem egyre inkább a feketepiacra fog kerülni. 

A szamarak számára az az egyetlen remény, ha a kínai emberek hirtelen csillapítják az ejiao iránti étvágyukat. De ez csak vágyálom.